Pannen

Een pan moet sterk en duurzaam zijn en een dikke bodem hebben. De handgrepen moeten bij voorkeur koud blijven. Er is een grote keuze aan materialen.
Aluminium geleidt de warmte uitstekend. Er komen echter wel eens putjes in bodem en wanden en het kan dof worden. Koop geen te licht aluminium; dat butst gemakkelijk en het brandt ook eerder aan.
Roestvrij staal vergt weinig onderhoud. Het geleidt warmte slecht, daarom is de bodem vaak van koper of aluminium, dat warmte beter geleidt. Schuur deze pannen niet, kook ze zo nodig uit met soda. Spoel roestvrij staal meteen na gebruik om, om te voorkomen dat er vlekken in ontstaan.
Gietijzeren pannen worden langzaam en gelijkmatig warm. Ze houden de hitte ook goed vast.
Email (geëmailleerd plaatstaal) is goed warmtegeleidend en gemakkelijk te onderhouden. Email is wel kwetsbaar. Pas op voor stoten en plotselinge temperatuursverschillen. Kijk bij de aanschaf of de pan puntgaaf is en zo dik dat hij niet kan verbuigen.
Koperen pannen zijn prachtig maar kostbaar. Ze geleiden de warmte uitstekend, vergen veel onderhoud, zoals bijvoorbeeld poetsen, en de tinnen binnenlaag moet wel eens worden vernieuwd.
Vuurvast glas kan tegen een stootje en is gemakkelijk te onderhouden. Het is zowel op het vuur, in de oven als in de koelkast te gebruiken. Glas geleidt warmte slecht; bereid er geen sauzen en melkspijzen in. Gebruik een vlamverdeler om de warmte over de hele bodem te verdelen.
Let er bij de aanschaf op of de pan werkelijk vuurvast ofvlamvast is. Zet geen ovenvast glas het vuur; gebruik dat alleen in de oven en de koelkast.
Pyroceram ziet eruit als wit porselein, maar het is gekristalliseerd glas. Het is vuuren vlamvast en bestand tegen plotselinge temperatuurswisselingen. De schalen kunnen direct uit de koelkast op het vuur.