Papier-maché

Maskers, koppen of fantasiefiguren kunnen allemaal gemaakt worden van papier en stijfsel of een ander soort lijm. Het gaat heel goed met krantenpapier en behangersplaksel.

Om een figuur uit papier-maché te maken hebt u een ondergrond of armatuur . Elk licht materiaal met ongeveer de vorm van wat u wilt maken is geschikt: in elkaar gefrommeld aluminiumfolie, een model van karton, een frame van gaas of draad, een conservenblikje of een opgeblazen ballon. Boetseer de gewenste figuur op de annatuur door er repen met plaksel doordrenkt papier overheen te leggen of een brij van papier en plaksel of een combinatie van beide. U kunt bijv. een masker maken door een ballon te bekleden met stroken papier en delen van het hoofd uit de brij te boetseren. Zodra het masker droog is, wordt de ballon doorgeprikt en verwijderd.
Knip de stroken papier niet, maar scheur ze langs een liniaal af. Door de ruwe scheurkanten ontstaat er een gladder oppervlak. Maak het behangersplaksel klaar door langzaam 1 deel poeder door 10 delen water te roeren. Om het papier-maché onbrandbaar te maken, doet u 1 theelepel natriumfosfaat (te koop bij de drogist) bij elk kopje plakmiddel. Dompel de stroken voor u ze gebruikt enkele minuten in het plakmiddel of breng het plaksel er met een spons op. Laat de stroken niet te nat worden, anders kunnen ze uit elkaar vallen.
Voor een liter papierpap scheurt u vier pagina’s van een gewone krant in kleine stukjes. Laat ze een nacht in 2 liter water weken (u kunt 8 theelepels natriumfosfaat bij het water doen om het papier-maché onbrandbaar te maken). Kook de volgende dag het mengsel gedurende 20 minuten, roer het met een garde om tot het papier zacht en slap is. Laat de massa uitlekken en pers het tot een zachte, vochtige brij. Roer er 4 eetlepels behangplaksel doorheen. Roer het om tot er geen klonters meer zijn. Verwerk de papierpap als boetseerklei.
Laat het geheel een nacht drogen. Beschilder het papier-maché met gewone waterverf. Maak het waterdicht met een transparante plasticspray of vernis.