Parfumvlekken, Petroleumvlekken, Poedervlekken, Potloodvlekken, Roestvlekken verdwijnen

Notenbolstervlekken verdwijnen door ze te behandelen met (zoutloos) kookwater van witte bonen.

Parfumvlekken verdwijnen door een behandeling met pure alcohol.

Petroleumvlekken kunnen met een hete strijkbout, aardappelmeel en grauw, absorberend papier worden weggestreken. Men strooit een dikke laag meel op de vlekken, legt het papier er op en eronder en strijkt er dan met de bout over. Enkele malen herhalen met ververst papier en nieuw aardappelmeel kan nodig zijn. Daarna goed uitborstelen en in de wind te luchten hangen.

Poedervlekken. Borstel met een zachte borstel de poeder weg. Dep daarna de vlek met alcohol, jenever of wasbenzine.

Potloodvlekken. Als de vlekken zich bevinden op harde materialen kan men de vlekken meestal weggommen met vlakgom. Een warm sopje is meestal voldoende om potloodvlekken op te ruimen. Maar ook alcohol en wasbenzine helpen goed.

Rodekoolvlekken sneuvelen bij wrijven met alcohol of een 10% oplossing citroenzuur. Een zeepsopje kan ook hier toegepast worden.

Roestvlekken in stoffen in deze volgorde behandelen: de stof met de vlek in de stoom van kokend water houden, daarna de vlek met zuringzout inwrijven en tenslotte wegwassen. Dit is een oud perfect middel. Evenals de vlek boven de stoom van kokende thee houden de vlek vervolgens met citroensap bedruppelen en na een half uur uitwassen, eventueel (afhankelijk van de stof) bleken met waterstofperoxyde 3%. In sommige gevallen kan men blanke azijn op roestvlekken toepassen of oxaalzuur van :t 10%. Bij de drogist is een middel in een tube verkrijgbaar.

Roetvlekken, inwrijven met zaagsel, daarna het geheel wegzuigen en met tri of alcohol nabehandelen.