Passepartout

Begin met het passe-partoutkarton en het materiaal voor de achterkant (rug) op te meten, af te tekenen en uit te snijden. Passe-partoutkarton is te koop in zaken voor tekenbenodigdheden. Neem voor de rug triplex of dik karton. Gebruik voor waardevolle foto’s en prenten zuurvrij passepartouten rugmateriaal.
Leg de prent of de foto op de goede kant van het passe-partoutkarton om de grootte van de opening te bepalen. U kunt ook de lengte en breedte opmeten van het gedeelte van de prent dat door het passe-partout zichtbaar moet blijven. Bepaal de plaats van de opening zo, dat de bovenrand en de zijranden overal even breed zijn en de onderrand 1 à 1% cm breder.
Teken het gat af; maak het aan alle kanten 2 mm smaller dan de prent, zodat het passe-partout over de randen van de prent valt. Snijd het gat met een hobbymes langs een stalen liniaal uit. Houd het mes schuin zodat de dikte van het karton van voren zichtbaar is. Als de opening langs de vier kanten is uitgesneden, werkt u de laatste oneffenheden met een fijn nagelvijltje bij.
Zet de bovenkant van de prent met fotoplakkertjes op de achterkant vast. Leg het passe-partout erop en plak passe-partout en rug met breed plakband aan elkaar.