Pasta maken

Men zegt wel dat Marco Polo aan het eind van de 13e eeuw na zijn omzwervingen in China de deegwaren mee naar Italië heeft genomen. Er zijn echter ook aanwijzingen dat de Romeinen al duizend jaar eerder onder andere ravioli aten.

Deegwaren moet u altijd ‘al dente’ koken, dat wil zeggen dat het na het koken nog stevig moet zijn. Door een theelepel plantaardige olie aan het kookwater toe te voegen, kunt u voorkomen dat de pasta kleverig wordt.
De meeste pastasoorten zijn gelig van kleur. Verkleurdeen/ofbrokkelige produkten kunt u beter niet kopen. De deegwaren gemaakt van volkorenmeel zijn bruiner van kleur en hebben meestal een meer uitgesproken smaak, U zult in sommige winkels ook groene en rode pasta aantreffen; deze soorten zijn gekleurd, respectievelijk met spinaziewater en tomaat.

Soorten
Bijna alle Italiaanse deegwaren worden van harde tarwe en water gemaakt. Het deeg wordt met behulp van persen en dergelijke in de gewenste vormen gemaakt. Die vorm is afltankelijk van het gerecht waarvoor het gebruikt gaat worden. Enkele voorbeelden zijn:

– gevulde pasta: ravioli, cannelloni, minicotti.
– platte deeglapjes: lasagna, tagliatelle.
– lange deegwaren: spaghetti.

Er zijn overigens nog zeer veel andere vormen te koop: rondjes, schelpjes, slierten, spiralen, vlinders enzovoort.
Bij ons zijn vooral spaghetti en macaroni heel populair. Ze zijn in diverse vormen en diktes te krijgen. Volkoren spaghetti
Wanneer u zelf eens pasta wilt maken en u hebt de beschikking over een spaghettipers, is dit een aardig en tamelijk eenvoudig recept.

U hebt nodig: 300 g volkorenmeel, eieren, theel, zout.

Doe het meel in een ruime mengkom. Kluts de eieren met het zout en wat water (2 à 1 dl). Doe dit mengsel in een kuiltje in het midden van het meel en maak een krachtig deeg. Dit deeg moet eerder stevig zijn dan te week. Daarna het deeg 2 à 3 uur afgedekt laten rusten. Als u platte deegwaren wilt maken van het deeg, dan is dit het moment om het goed uit te rollen, en het daarna desgewenst om de rolstok heengerold te bewaren.

Laat voor spaghetti het deeg door de spaghettipers in kokend water vallen. Kook de spaghetti verder in een open pan ‘al dente’ gaar.