Plafond ventilator

Een langzaam roterende plafondventilator verlaagt op warme dagen de temperatuur van de huid door de luchtverplaatsing in het vertrek te vergroten en daardoor de verdamping van transpiratievocht te bevorderen.

In combinatie met een air-conditioningsinstallatie kan zo’n ventilator de lucht koeler doen aanvoelen dan ze in werkelijkheid is. In de winter kan een ventilator warmte behouden door opstijgende warme lucht terug te voeren naar zithoogte. Plaats plafondventilators uitsluitend in vertrekken die niet lager zijn dan 3 m.

Installatie
Een plafondventilator kan in de plaats komen van een kroonluchter of worden aangesloten op een nieuwgemonteerde centraaldoos. aansluitsysteem verschilt per model. Sommige hebben een kogelgewricht om trillingen te verminderen.
Schakel eerst de stroom uit. een montagebeugelover de centraaldoos en verleng de centraaldoosleiding door of langs de beugel. Verbind beide draden d.m.v. lasdoppen met die van de ventilator en schroef, volgens de bijgevoegde handleiding, kogelgewricht en plafondschaal op de montagebeugel. Monteer vervolgens, opnieuw volgens de handleiding, de ventilatorbladen op het motorhuis.
De zware motor van een plafondventilator wordt zelden overbelast en heeft praktisch geen onderhoud nodig. Maak bladen en motorhuis af en toe schoon met een natte doek.