Plafonds van gipsplaat

Zoek de balklaag op (let op de spijkers waarmee de gipsplaat is vastgezet) of de spijlen van een lattenwerk. Zet een veiligheidsbril op en boor een gaatje met een 9 mm-boor tussen de balken waar de lamp moet komen. Teken een vierkant van 15 X 15 mm rond dit gat en zaag het uit met een kleine schrobzaag. Meet met een rolbandmaat de afstand tussen de rand van het uitgezaagde gat en de dichtstbijzijnde plafondbalk. Tel daar 25 mm bij op en zet die afstand uit op het plafond. Doe hetzelfde met de andere gatrand.

Trek op basis van de gevonden markeringen een vierkant rondom het gat. Snijd de markeerlijnen aan met een stanleymes (en langs een stalen lineaal). Snijd tevens diagonalen in het vierkant. Veiligheidsbril opzetten en de gipsplaat uit het vierkant slaan. Eventuele papierlagen wegsnijden; balken met een beitel ontdoen van aangehecht materiaal.
Zet op een nieuw stuk gipsplaat een vierkant uit dat aan alle zijden 3 mm kleiner is dan de gemaakte opening. Zet de nieuwe centraaldoos in het midden van de plaat en markeer met een potlood of kraspen de omtrek. Snijd de markeerlijnen aan; snijd het vlak tevens doormidden.

Leg de gipsplaat op twee houten balkjes; sla het uitgesneden gedeelte weg met een hamer en een blok hout. Schuur de randen bij. Trek bedrading door de centraaldoos.

Bevestig de centraaldoos aan een verstelbare beugel. Spijker de beugel op de plafond balken en zorg ervoor dat de doos gelijk ligt met het nieuwe stuk gipsplaat. Ondersteun de plaat en spijker ze op de balken.

Plafonds van pleisterwerk
Beklop het plafond met een rubber hamer om twee aangrenzende balken (of spijlen) te vinden en markeer een punt daartussen. Hak het pleisterwerk op dat punt weg om een tengellat bloot te leggen. Hak langs die lat een sleuf uit, van de ene balk naar de andere, en markeer de omtrek van de centraaldoos op de plaats waar de lamp komt te hangen. Boor een gaatje in het midden van deze markering en zaag het gemarkeerde stuk uit met een schrobzaag. De binnenkanten van de balken moeten zichtbaar zijn.

Zaag het blootgelegde stuk tengellat los van de balken. Schroef de centraaldoos op een montage beugel. Zet in de uitgebeitelde sleuf en zorg ervoor dat de doos past in het gat. Sluit de doos aan. Schroef de beugel op de balken. Vul de sleuf met een vulmiddel en schilder dat als het is opgedroogd.