Plastic laminaat

Plastic laminaat (platen van hardplastic) wordt gemaakt van lagen met hars géimpregneerd papier, die onder hoge druk en temperatuur worden samengevoegd tot een stijf blad. Het is in vele kleuren, patronen en structuren te koop en is doorgaans beschikbaar in standaardafmetingen: 1,6 mm dik en 122 X 244 cm.

Hardplastic platen zijn toe te passen op elk glad en droog oppervlak dat voldoende houvast biedt voor een plakmiddel: spaanplaat, meubelplaat en multiplex zijn ideaal. Schuur geverniste en geschilderde vlakken tot het hout zichtbaar wordt. Planken moeten eerst worden bekleed met een goedkoop soort fineer, omdat de trekkracht van de plaat de plank kan doen kromtrekken.

Plastic laminaat kan worden gezaagd met de sierzijde naar boven (naar beneden bij een elektrische cirkelzaag). Houd een handzaag onder een zo laag mogelijke hoek. Andere mogelijkheid: aan beide zijden insnijden met een stanleymes en vervolgens breken.

Lijm plastic laminaat bij voorkeur met een contactmiddel op rubburbasis. Spreid de lijm uit met een verfroller, zowel op het laminaat als op het te lamineren hout. Laat de lijm drogen volgens de gebruiksaanwijzing. Houd laminaat en hout tijdens het op elkaar passen van elkaar gescheiden door houten latjes. Verwijder die één voor één en breng beide oppervlakken op die wijze geleidelijk aan met elkaar in contact. Druk eventuele luchtbellen weg met een rubber roller; werk daarbij van het midden uit naar de randen toe. Werk overstekende stukken laminaat weg met een fijne metaalvijl, in neerwaartse streken onder een hoek van 45′. Plak de randen af met strips op maat.