Polsslag meten

De pompende werking van het hart veroorzaakt een afwisselende samentrekking en uitzetting van de slagaderen. In de pols kan men de hartslag ongeveer een tiende seconde na de feitelijke hartslag voelen. Zo kan met het aantal slagen van het hart tellen.
De polsslag van een gezonde volwassene in rust is in het algemeen 65-80 per minuut. Bij vrouwen ligt dit aantal hoger dan bij mannen. Bij kinderen is de polsslag nog hoger. De polsslag van een rustend kind van 10 jaar kan 90 per minuut zijn, die van een kleuter zelfs 140.
Evenals uit de hartslag kan een arts aan de hand van de polsslag (kracht, regelmatigheid en aantal keren per minuut) conclusies trekken wat betreft de gezondheidstoestand van een persoon.

Pols opnemen
De polsslag wordt gewoonlijk opgenomen aan de polsslagader aan de binnenkant van de pols, direct onder de duim. Zet de toppen van twee of drie vingers op deze plek en oefen een lichte druk uit om de polsslag te voelen. Gebruik daarbij niet de duim want die heeft zelf ook een slag.
Degene bij wie de polsslag wordt opgenomen, moet ontspannen zijn. Zijn polsslag is hoger als hij opgewonden is of zich pas ingespannen heeft. Gebruik een horloge met een secondewijzer en tel de polsslag een minuut lang.