Pompoen figuren

Met een beetje moeite zijn pompoenen om te toveren in vazen, bloempotten, schaaltjes of siervoorwerpen. Koop de pompoenen of kweek ze zelf i op een vochtige, zonnige plek; maak dan een latwerk voor de klimranken. Pluk ze in de nazomer zodra de takken droog en bros worden.
Er zijn twee soorten pompoenen: sierpompoenen en lagenaria’s of kalebassen. Sierpompoenen hebben een zachte bast met grillige groene, gele of oranje tekening. Lagenaria’s worden harde gele of bruingele vruchten, als ze droog zijn. Laat sierpompoenen na het plukken enkele dagen drogen; wrijf ze daarna met was in en boen ze tot ze glanzen.
Om de harde buitenschil van een kalebas te verwijderen, wikkelt u haar in een doek die in een gewoon vloeibaar schoonmaakmiddel is gedrenkt. Laat de kalebas zo een paar uur liggen tot de buitenschil zacht is. Schraap de schil er met een mes af. Laat de kalebas enkele dagen op een warme plek drogen.
Zaag de pompoen met een beugelzaag open. Verwijder het vruchtvlees en de pitten; schraap de binnenkant met een metalen lepel schoon. Als de vezels niet loslaten, dompelt u de pompoen in water en schuurt u de binnenkant met staalwol glad. Pompoenen met een smalle hals worden met water gevuld. Laat ze enkele uren weken en schraap ze dan met een gebogen ijzerdraad schoon. De binnenkant kan waterdicht gemaakt worden door ze te bedekken met een laagje paraffine.
Verf de pompoenen met olieof waterverf of laat ze in hun natuurlijke staat.

Pompoenlampions
Leg een pompoen met een platte onderkant en een lange steel op een aantal oude kranten. Teken met kleurkrijt of potlood op de meest ronde kant een gezicht. Zet de mond zo hoog dat het kaarsje straks niet te zien is.
Snijd met een schilmesje rondom de stengel een deksel uit. Werk schuin naar binnen en maak de opening zo groot dat u uw hand erdoor kunt steken.
Schep het vruchtvlees en de zaadjes met een lepel uit de pompoen en het deksel. Snijd met een scherp mes het gezicht uit; maak gekartelde sneden i.p.v. ononderbroken kerven.
Zet het kaarsje in een plat glazen kandelaart je in de pompoen. Houd de lampion weg van gordijnen en ander brandbaar materiaal.