Pompons

Pompons worden gebruikt om gebreide of gehaakte kledingstukken te versieren, zoals mutsen, wanten, dassen en capuchons. Ze worden van hetzelfde materiaal, bijv. breiwol of haakgaren, gemaakt als het kledingstuk zelf.
Knip een stuk karton van 5 à 8 cm breed. Wind het garen of de wol er 180 maal omheen. Haal aan één kant een draad onder de lussen door, trek de lussen stevig samen en knoop de draad vast. Knip de lussen aan de andere kant door. Vorm de pompon tot er een regelmatige ronde kwast ontstaat. Knip de uitstekende draden af en naai de pompon losjes aan het kledingstuk vast.
Poppenkastpoppen
Vingerpoppen kunt u van een oude gebreide handschoen maken. Knip de vingers eraf. Duw in elke vingertop een propje katoen of watten en bind dit met een draad af om het kopje te vormen. Naai er lovertjes op voor de ogen en borduur de mond met rood garen. Maak het haar van draadjes en de kleren van lapjes. Probeer elk poppetje een eigen karakter te geven.
U kunt vingertoppen ook van stevig papier maken. Knip voor elk poppetje een vierkant van 8 cm uit. Maak er om uw vinger een rolletje van en plak met het met plakband vast. Versier het met papier en viltstift.

Leg voor een handpop uw hand op een stuk papier. Houd duim en pink gespreid en teken op 2’h cm afstand de omtrek van uw hand. Gebruik de tekening als mal en knip twee van deze vormen uit stevige stof, bijv. vilt of wol. Speld de lapjes aan elkaar met de goede kanten naar binnen. Stik een zoom van 1 cm langs de kanten. Houd de kant voor de pols open. Zoom de opening om en draai de pop binnenste buiten. Naai er knopen op voor de ogen en draden voor het haar. Gebruik stukjes vilt voor de mond en de neus.