Portretfotografie

Een goede portretfoto moet iets weergeven van het karakter van de gefotografeerde persoon. Zorg er daarom voor dat kleding, ambiance, achtergrond en dergelijke aansluiten bij de persoonlijkheid en hoedanigheid van het ‘slachtoffer’. V oor een natuurlijke weergave moet het model zich op z’n gemak voelen; hij of zij moet zo comfortabel mogelijk staan of zitten, ontspannen zijn, maar toch een attente indruk maken.

Het is een goede methode regelmatig met uw onderwerp te praten. Dit zal eventuele starre trekken in het gezicht verminderen. Iemand die de neiging heeft in de camera te staren, kunt u het beste vragen naar de grond te kijken en dan het hoofd weer op te richten. Op het moment dat zo iemand dan opkijkt moet u afdrukken, dat geeft een goed resultaat.
Wanneer u iemand van top tot teen wilt fotograferen, kunt u er het beste voor zorgen dat de lens van uw camera zich bevindt op dezelfde hoogte als het middel van het model. Werkt u meer in close-up of wilt u echt alleen het gezicht fotograferen dan moet de camera worden opgesteld op ooghoogte.

Als u buitenopnamen maakt, verdient het aanbeveling te experimenteren met fotograferen in de schaduw, desgewenst met behulp van wat reflectoren of fotolampen. Direct fel zonlicht kan namelijk erg veel detail en diepte uit de foto wegnemen. Bij binnenopnamen kunt u uitsluitend gebruik maken van kunstlicht. Het is echter zeer aantrekkelijk binnenvallend licht te gebruiken.

Op bijgaande tekening kunt u zien hoe u uw model voor een raam kunt plaatsen en dan een reflecterend scherm kunt opstellen, zodat de schaduwzijde van de te fotograferen persoon niet te donker wordt.
U zult vast en zeker heel wat uren bezig zijn met experimenteren, voordat u vlot en zonder moeite een puntgave opname maakt. Maar, vooral wanneer u een geduldig en meewerkend model hebt, is ook dat oefenen een heel leuke bezigheid.