Privé-archief

Een archief moet geordend zijn, alfabetisch, chronologisch of naar onderwerp, want anders is er niets in terug te vinden. Kies de methode die het handigst lijkt. Bewaar waardevolle papieren niet in stapels op open planken of in schoenendozen; berg ze liever op in een metalen kistje of ladekast. Zet karton tussen de verschillende afdelingen van het archief of bewaar de papieren in geëtiketteerde mappen.

Chronologisch archief
Maak voor elke dag van de week een map en leg ze op volgorde in een la. Voeg er een extra map aan toe met het etiket ‘Volgende week’. Bewaar daarin zaken die niet binnen de week kunnen worden afgehandeld. Dit systeem is handig om afspraken, telefoontjes en boodschappen bij te houden, evenals voor sommige financiële zaken.

Archiveren op onderwerp
Maak per onderwerp een map en zet de mappen in alfabetische volgorde. Voeg op plaatsen waar dat van toepassing is, een onderafdeling ‘fmanciën’ in. Een archief naar onderwerp is heel flexibel: het is moeiteloos anders in te delen of uit te breiden indien daar behoefte aan is.

Alfabetische mappen
Dit systeem is handig voor mensen met een grote correspondentie. Orden de brieven alfabetisch op de achternaam.

Kaartenbakje
Een alfabetisch geordend kaartenbakje is voor allerlei doeleinden te gebruiken: adressen bijhouden, boeken en/of platen catalogiseren en voor recepten.