Quiche maken

Quiche LorraineQuiches zijn tegenwoordig heel populair. Waarschijnlijk is het bij ons ingeburgerd via het alom bekende gerecht Quiche Lorraine -een kaasham-groente specialiteit, oorspronkelijk afkomstig uit Lotharingen. Het is heel smakelijk een hartige taart als hoofdmaaltijd te serveren. Een frisse salade smaakt er dan heerlijk bij. Maar ook als snack bij de bor

Quiche Lorraine
Voor een taart waarvan u 6 porties kunt serveren, hebt u nodig: 200 g tarwemeel, 100 g boter, 200 g Emmentaler of Goudse kaas, 100 g ham, /4 l zure room, eieren, eetl. gehakte peterselie, theel. paprikapoeder, zout, peper, nootmuskaat.

Kneed het meel met de boter, 3 eetl. water en een snufje zout tot een glad deeg. Zet het een half uur op een koele plaats weg. Vet een springvorm (doorsnede 24 cm) in, rol het deeg uit en bekleed er de vorm mee. De deegrand moet zo’n 2 cm hoog zijn. Snijd de kaas dan in dunne plakken en beleg daarmee het deeg. Kluts de zure room met de eieren en de in kleine blokjes gesneden ham en voeg 3 eetl. gehakte peterselie toe. Kruid het mengsel met paprikapoeder, peper en nootmuskaat. Giet de massa daarna op de kaas. Bak de quiche in 35 à 45 minuten in de oven bij een temperatuur van 220 .C (ovenstand 5). Bestrooi het resultaat met de resterende 3 eetl. peterselie en dien de quiche warm op.

Variatie
Ga uit van het hiervoor beschreven recept, maar neem slechts 100 g kaas. in de plaats voegt u toe: 500 g prei, eetl. olie, eetl. paneermeel.
De kaas raspen. De prei wassen en in dunne ringen snijden, in de olie fruiten en laten afkoelen. Voeg dan de prei en kaas aan het room-eimengsel toe. Bestrooi de bodemvan deeg met paneermeel en verdeel er de massa gelijkmatig overheen. De quiche dan bakken zoals hierboven.
Er zijn nog veel meer variaties mogelijk op dit Lotharingse gerecht. Vegetariërs kunnen de ham weglaten en wat extra kaas nemen.