Ramen isoleren

Een goede en goedkope manier om een raam met weinig lichtverlies te isoleren, is het aan de binnenzijde van een kozijn aanbrengen van een doorzichtige plaat vinyl. Maar het is wèl een lastige manier, omdat de plaat regelmatig verwijderd en weer bevestigd moet worden en het raam vaak niet meer open kan. Het goedkopere polyethyleenfolie heeft de zelfde bezwaren en is bovendien minder effectief en duurzaam.
Inzetplaten van piepschuim op houtvezelplaat zijn goedkoop en gemakkelijk te maken. Doordat ze het licht buitensluiten, zijn ze alleen ‘s nachts bruikbaar. Door ze naar binnen toe scharnierend te maken, is het probleem opgelost waar ze overdag op te bergen.

Rolgordijnen van isolerend materiaal zijn kant-en-klaar te koop of kunnen op maat worden geleverd. Ze lopen in rails op de raamkozijnen en zijn bijna even doelmatig als platen van piepschuim. Wel zijn ze een stuk duurder.

Warmteverlies kan ook voorkomen worden door luiken en dergelijke vóór zonsondergang te sluiten. Open ze op zeer koude ochtenden voor het weer warm wordt; anders kan de ruit barsten.