Ramen zemen

Zeem de ramen bij voorkeur bij een beetje betrokken hemel. Zeem ze zeker niet als de zon erop staat of als het vriest. Dan ontstaan er strepen. Wie tijdens een vorstperiode per se de ramen wil schoonmaken kan beter een linnen doek met spiritus gebruiken of een ander middel.

Gebruik een emmer water, spons en zeem of een ruitewisser. Veel mensen werken graag met helder, lauw water; anderen doen er een scheut spiritus in om het schoonmaken te vergemakkelijken; weer anderen nemen een scheut schoonmaakazijn. Probeer wat het beste bevalt.

Zeer vette ramen worden schoon met een scheut ammoniak in het water; verwijder hier ook vliegevuil mee. Mors geen ammoniakwater op het houtwerk.

De ramen vertonen de minste strepen als ze eerst van boven naar beneden worden gezeemd, daarna van links naar rechts en ten slotte nog eens langs alle kanten. Neem bij ramen die uit veel ruitjes bestaan, telkens een horizontale rij onder handen.

Verwijder verse verf van glas met terpentine; krab oude verf weg met een scheermesje -de ruiten moeten tijdens dit karwei nat zijn. Poets het vuil uit de kozijnhoeken met een oude tandenborstel.