Ratten bestrijding

De bestrijding van ratten is meestal een zaak voor deskundigen. Bel de gemeentelijke ongediertebestrijdingsdienst om raad. Meestal zal men gif komen plaatsen waarvan de werkzame stoffen warfarin, cumatetralyl of chloorfacinon zijn. Dit zijn zogenaamde anticoagulantia of bloedverdunnende middelen. Ze vernietigen het stollingsmechanisme in het bloed, waardoor de dieren inwendige bloedingen krijgen en uiteindelijk aan een hartverlamming sterven. Het gif is op het lichaamsgewicht van ratten afgestemd, waardoor het voor mensen en huisdieren niet zo gevaarlijk is. Niettemin moet het met zorg buiten bereik van kinderen, honden, katten en kippen worden geplaatst, bijvoorbeeld onder dakpannen of in een stuk pvc-pijp. Ook moet het enige dagen achtereen door de ratten worden opgenomen. De stervende rat wordt zeer dorstig, waardoor hij meestal het huis verlaat en water opzoekt, zodat hij buiten doodgaat.

Let. op! Bewaar het gif in afgesloten potten buiten bereik van kinderen en huisdieren. Zorg dat deze ook niet bij het uitgezette gif kunnen komen

Hoewel ratten zeer argwanend zijn, kunt u ze ook met klemmen vangen. Was uw handen zorgvuldig, alvorens de val uit te zetten.

Overigens is ook bij dit ongedierte voorkomen altijd gemakkelijker dan genezen. Zorg dus dat uw huis ‘ratproof is door noodzakelijke gaten in de muren enz. met roosters af te sluiten. Neem ook in schuren en dergelijke zorgvuldig de hygiëne in acht, met name wat betreft het voer voor huisdieren, en maak hokken van kippen, konijnen enz. ratdicht.