Reclame op tv is leuk om naar te kijken. Je kunt zo vast een aantal favoriete spotjes opnoemen. Om veel spotjes kun je lachen. In sommige zie je jouw helden en in andere zie je kinderen coole dingen doen. Veel reclame is op kinderen gericht. Waarom eigenlijk? Want zo veel geld heb je nou ook weer niet. Toch ben jij voor reclame-makers heel belangrijk. Jij bent gewoon geld waard. Wat? Je bent GOUD waard!
In de tijd van jouw opa en oma werd veel reclame voor huisvrouwen gemaakt. Die verdienden meestal niet het geld, maar deden wel de meeste boodschappen voor hun man en kinderen. Reclame voor stofzuigers, waspoeder, ondergoed, luiers, maaltijden, maar ook voor auto’s waren allemaal voor vrouwen bedoeld. Maar liefst 80% van de advertenties en spotjes richtten zich tot hen!
Zet nu maar eens grote ogen op: tegenwoordig bepalen kinderen voor een groot deel wat er gekocht wordt! Dat geldt niet alleen voor de soort pindakaas of schoolspullen. Nee, dat geldt ook voor wat er ‘s avonds gegeten wordt, voor kleren en schoenen en de hamburgertent. En het geldt zelfs voor de aankoop van de auto, een nieuwe computer of een reis naar het buitenland. Meer dan 80% van de kinderen beslist daar in mee! Kinderen hebben thuis heel wat te vertellen.
En bovendien hebben kinderen steeds meer geld te besteden. Ze krijgen zakgeld en verdienen soms wat bij met klusjes.
Ten slotte vinden reclamemakers het belangrijk om kinderen al heel jong als klant te hebben. Volwassenen kiezen niet snel een ander merk als ze eenmaal aan iets gewend zijn. Waar je jong aan begint, daar blijf je bij. Daarom willen banken jou nu als vaste klant. Echt niet omdat ze nu iets aan je verdienen. Integendeel, waarschijnlijk kost jij ze alleen maar geld. Maar banken hopen later, als jij een baan hebt, wel aan jou te kunnen verdienen. Dus als je nu al klant bij ze wordt…
Dat reclamemakers kinderen belangrijk vinden, blijkt ook uit het geld dat ze uitgeven aan reclame voor kinderen: 70 miljoen gulden per jaar!
Snap je het? Reclame maken voor kinderen werkt gewoon hartstikke goed. Let maar eens op jezelf als je reclame zit te kijken. Hoe vaak denk je niet: oh, dat wil ik hebben! En daar gaat het om. Fabrikanten willen hun spullen verkopen. Ze willen dat jij die koopt, zodat zij eraan kunnen verdienen!
Soms spiegelen ze het in de reclame mooier af dan het eigenlijk is. Dat jij straks misschien teleurgesteld bent, omdat dat speelgoed toch niet zo leuk is, doet er jammer genoeg niet toe.