Reinigingsmiddelen voor de huid

Water voor gezichtsreiniging. Water dat hard is (veel ketelsteen in de ketel) is slecht voor de huid. Regenwater is goed voor de huid. Zet dus een regenton (verkrijgbaar in winkels met tuingereedschappen) in de tuin of op het balkon en leid het water van de dakgoot zo mogelijk naar de ton. Hard water kan overigens verbeterd worden door het te koken of éen theelepel borax op 1 liter water toe te voegen. Of aftreksel van de Althea-wortel.

Wassen van de gezichtshuid met zeep is uit den boze. Wil men het gezicht toch wassen, maak dan een licht schuimvocht van een eidooier met het sap van een paar schijfjes komkommer, aangelengd met veel water (de komkommer schaven en bij het water en de dooier voegen in de mixer). Met behulp van een wattenpluk de huid hiermee afbetten. Daarna overvloedig met water spoelen en met een zachte doek droog deppen.

Boter, bij voorkeur ongezouten en vers, kan als reinigingsmiddel zeer dun op de gezichtshuid gewreven worden. Enkele minuten laten zitten en daarna met tissues verwijderen.

Eidooiers worden bij wijze van spreken, zolang er kippen bestaan, al gebruikt voor de huid. Meng 1 eidooier met 2 theelepels amandelof rozenolie. Bij een vette huid kan aan het mengsel wat citroenof komkommersap worden toegevoegd. Breng het mengsel aan over gezicht en hals en laat het enige tijd inwerken. Daarna met lauw water afwassen en met tissues drogen. Eidooier bevat cholesterol wat zacht is voor de huid.

Melk c.q. karnemelk, eventueel gemengd met enkele druppels vruchtesap (citroen, aardbeien, sinaasappel e.d.) reinigt en stimuleert de huid op voortreffelijke wijze. Vooral geschikt voor een tere huid, die van water gauw ruw wordt. Pure melk, eventueel afgeroomd, is evenals puur komkommersap en koude thee, een goede skin-tonic.

tomaatTomatensap, vermengd met enkele druppels glycerine, was vroeger eveneens een veelgebruikte skin-tonic.

wortelWortelsap, verkregen door het gebruik van een sapcentrifuge, is een zeer beschermende skin-tonic. Laat het sap minimaal 20 minuten zitten en spoel het dan met lauw water weg.

Wijn voedt, stimuleert en reinigt de huid. Gebruik rode wijn bij een vette, witte wijn bij een droge huid.

Geef een reactie