Het kleinste van de drie Scandinavische landen. Zó klein dat alle kaarten van Denemarken op een schaal van 1:500 worden getekend. Anders zou het land er als een kleine vlek op het papier bijliggen. De Deense koningin regeert over bijna zes miljoen Denen plus nog zo’n 30.000 inwoners van de Faroer eilanden. Dat laatste aantal wordt altijd apart genoemd omdat het soms moeilijk valt uit te maken of Denemarken de Far Oers regeert of andersom. Heel Denemarken kan zich beroemen op één berg. Bij eb steekt deze 157 meter boven de zeespiegel uit. Naar Deense gewoonte wordt hij bescheiden de Hemelberg genoemd. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht als je op een stoel gaat staan. Het grootste Deense meer heeft zulke afmetingen dat zwaarlijvige mensen die erin stappen het waterpeil doen stijgen. De Deense meisjes worden ‘peger’ genoemd. De Denen zijn er heilig van overtuigd dat ze de mooiste ter wereld zijn. In vroeger jaren zag je Deense vrouwen regelmatig een smakelijk sigaartje tussen de lippen klemmen. Nu bekend is geworden dat roken schadelijk kan zijn is die gewoonte enigszins afgenomen.
niet laten afschrikken
De Denen hebben met veel succes het Nederlandse klimaat geïmiteerd, maar zorgvuldig vermeden onze overvolle randstad over te nemen. De helft van de bewoners woont nog in Kopenhagen ook zodat je op het platteland bijna ruimtevrees zou krijgen. De Denen zijn net zo rustig en vriendelijk als hun weidse landschap. Het duurt even voordat je inziet dat die bijna griezelige beleefdheid niet aangeleerd is maar deel uitmaakt van de normale Deense vriendelijkheid. De grote stad blijft vooral voor de jonge Deen een sterke trekpleister. Op het platteland heb je het rijk daarom voor je alleen. En het platteland is juist het deel waar je je het meest vrij en op je gemak zult voelen. Voor de kust liggen eilandjes die eruit zien als uit hun krachten gegroeide graspollen.
De koeien hebben pluimpjes op hun oren. Veel tractoren en boomgaarden zijn overwoekerd omdat de oude boer zijn zoon naar Kopenhagen heeft zien vluchten. auto’s slechts ongaarne af.
Ze rijden immers nog.
In Kopenhagen rijden trollybussen om de mensen die een lekke band hebben naar hun werk te vervoeren. Tijdens het spitsuur zijn deze bussen zo vol dat je alleen zeker bent van een plaats als je toevallig de bestuurder bent. Het verkeer houdt rechts en maakt niet al te veel gebruik van z’n claxon. Met alcohol op achter het stuur zitten is een gruwelijke misdaad die bestraft wordt met een verblijf in een van de modernste gevangenissen ter wereld.
het andere Tivoli
Het wereldvermaarde vermaakspark Tivoli in Kopenhagen is vooral ‘s zomers zo druk dat je al blij mag zijn als je voetje voor voetje over de paden kunt schuiven. Als je met Pasen ooit de Keukenhof hebt bezocht, weet je wel over wat een ellendige drukte ik spreek. Om Tivoli te ontlasten wijs ik je op een ander groot vermaakspark, even ten noorden van de stad, in Dyrehavenbakken. Het is geopend van begin april tot eind augustus. Met de trein is het vanaf het hoofdstation maar 20 minuten. Je kunt er ook met de stadsbus heen. Je vind er alle gebruikelijke kermisattracties, goedkope striptease, muziekuitvoeringen, optredens van popgroepen, restaurants en een park met een boel herten. De toegang tot Dyrehavenbakken is gratis.
dure sprookjes
‘s Werelds beroemdste sprookjesschrijver Hans Christiaan Anderson heeft zijn geboorteplaats Odense op het eiland Fyn honderd jaar na zijn dood aardig op kosten gejaagd. Het geboortehuis van Anderson wordt even druk bezocht als een bedevaartsoord. Immers, zijn sprookjes zijn in bijna alle talen ter wereld vertaald. Het gemeentebestuur heeft de straat en directe omgeving van zijn geboortehuis helemaal laten renoveren zodat een bezoek een nog grotere attractie is geworden. De kosten werden geschat op acht miljoen Deense kronen, maar liepen op tot 26 miljoen. Als je het noodlijdende gemeentebestuur een handje wilt helpen, ga je een bezoek brengen aan Odense op het eiland Fyn. Alles wat je er uitgeeft helpt de balans weer in evenwicht te brengen.