Reisverslag Finland

finlandZe zijn niet zo erg gesteld op buitenlanders, maar zullen dat, gezien hun valuta-inkomsten, niet gauw tegen je zeggen. Perrti Mutka, de directeur van het toeristenbureau in het stadje Savonlinna tussen de Finse meren, slaat de openhartigheid van zijn landgenoten maar laag aan. Zelf vormt hij de bekende uitzondering op de regel. Als verklaring geeft hij op dat hij uit Oost-Finland komt waar de mensen veel gezelliger en spraakzamer zijn dan in het westelijk deel. ‘Je kunt beter proberen een oester met je blote handen open te breken dan met een Fin op vertrouwelijke voet raken’, meent hij. De Finnen zijn zich wel bewust van hun zwijgzaamheid en gaan daar ook danig onder gebukt. Zowel de sociale omgang als de Finnen zelf zitten in een keurig net costuum geperst. Hoewel daar vooral in de grote steden en andere regelmatig door toeristen bezochte plaatsen toch wel enige verandering in komt. Maar ze moeten op het platteland nog altijd niets hebben van verschoten spijkerbroeken, lang haar, oorringen en rook die een andere geur heeft dan die van sigarettenrook. Je gaat ook niet naar Finland om er een vakantie voor ‘elk wat wils’ te beleven. Wie naar Finland gaat kiest bewust voor bossen, meren, rondvaarten, trektochten, vissen, vergeziéhten en ongebreidelde rust. Of je komt uit Finland terug met het vaste voornemen er nooit meer terug te keren of je bent eraan verknocht geraakt en wilt volgend jaar weer gaan om nog meer te zien, nog meer te wandelen en nog meer van de natuur te genieten. De legioenen muggen die je vooral in Lapland en het merengebied aantreft ‘s zomers doen dan niet meer ter zake.

eten en drinken in Finland

Hoewel de Scandinavische landen uit Noorwegen, Zweden en Denemarken bestaan, is bij stilzwijgende afspraak overeengekomen dat Finland mee mag doen met de Scandinavische lunch. Dat betekent afgeladen tafels waaraan je je naar harte lust kunt bedienen van warme gebakken vis, warme gesmoorde vis, koude gerookte vis, koude gemarineerde vis, warme en koude vlezen, salades, gerookte zalm, grote garnalen en een handvol Scandinavische broodsoorten. Als de kok een goede bui heeft, ligt ook gerookt rendiervlees op tafel. Een specialiteit waarvoor zelfs de Finnen hun zwijgzame beleefdheid even overboord zetten. Na zo’n Finse lunch kun je het avondeten rustig overslaan. De Finnen eten ‘s avonds toch aan de vroege kant, zo tussen vijf en zeven. Dat stelt ze tenminste in de gelegenheid om om tien uur ‘s avonds welgemoed aan een vierde maaltijd te beginnen. Geen mens drinkt wijn bij de maaltijden. Heel verstandig, het is niet te betalen. Met grote glazen bier, melk of frisdranken worden de meeste maaltijden weggespoeld.

Noordelijke lichten Finland

wat zegt u

Ik heb talenwonders gekend die, hoewel ze vloeiend Russisch, Vietnamees en Eskimo spraken, huilend moesten bekennen dat hun tong in de knoop kwam als ze Fins moesten spreken. Kenners beweren dat een studie Russisch kinderspel is vergeleken bij een eerste les Fins. Verder dan een paar voor de hand liggende woorden zal je woordenschat wel niet komen. De Finnen, die zich zorgen maakten over hun onverstaanbaarheid, hebben daarom allemaal Engels en Duits geleerd. Je zult ook niet meer taal moeilijkheden hebben dan in b. v. Denemarken. Als je in Finland geen antwoord krijgt op je vraag in het Duits of Engels heb je te maken met een bijzonder zwijgzame introverte Fin of met een hele domme.

rendieren

De Lappen gebruiken deze aardige dieren zowel als scooter, sledetrekker, vloerbedekking, tentzeil en biefstuk. Ze gebruiken ze ook, met goede resultaten naar het schijnt, als racewagen en safaribus. Tot voor kort waren die rendiersafari’s een onderonsje voor de Finnen zelf, maar toen de hoofdstad van Fins Lapland, Rovaniemi, wat meer in de buitenlandse belangstelling kwam mochten ook niet-Finnen ervan komen genieten.

De safari’s starten in de hoofdstad. Ze worden doorgaans gehouden tussen eind september en begin november. Je blijft er voor bespaard zo’n safari op een rendierrug mee te moeten maken. Bezoekers mogen de tocht met een busje volgen. Onderweg krijg je ruimschoots gelegenheid de dieren te aaien en te fotograferen. Om de rendierlucht uit je neusgaten te krijgen wordt de safari afgewisseld met vissen. Je magje eigengevangen vis zelf roken of bakken. De geur die dat veroorzaakt zal iedere rendierlucht ongetwijfeld verjagen. Het is wel een peperdure grap zo’n rendiersafari. Vooral als je niet met de boot naar Finland gaat maar tot Rovaniemi gaat vliegen. Maar dat het opzienbarender is dan met het safaritreintje door de Beekse Bergen rijden lijdt geen twijfel.

met de camper naar Finland

Hoewel Finland tien keer zo groot als Nederland is, maar het toch niet verder brengt dan een bescheiden één derde van ons bevolkingsaantal zou je verwachten dat er maar weinig wegen zijn. Niets is minder waar! De Finnen zijn behoorlijk autogek en hebben door het hele land, tot in het noordelijkste puntje, een uitstekend wegennet aangelegd. Het kon ook niet uitblijven of de Finnen hebben, in navolging van de V.S., Canada en Frankrijk, kampeerautovakanties. Je kunt kiezen uit twee soorten campers: een zeer luxe automatische kampeerauto met alles bekrachtigd en geautomatiseerd of een eenvoudige camper met normale versnellingsbak en wat minder luxe zaken aan boord.

Mooie Finland

het slechte hanko

Het echte, ouderwetse Hanko ligt in de Oslo-fjord in Noorwegen. Dit Hanko, zonder streepje, is een zondig, verdorven oord vergeleken bij het brave Noorse eiland waar alles bij het oude moet blijven. Niet alleen vind je op dit eiland industrie, er wordt ieder jaar eind juni zelfs een Miss-verkiezing gehouden. De Russische adel kwam er eind vorige eeuw al veelvuldig op het strand liggen. Bovendien staan er het zomerrestaurant ‘Casino’ en het zomercafé ‘Het huis van de vier winden’. De bewoners van het Noorse Hank0 willen met dit eiland vol nieuwlichters en zedeloos vermaak ook niets te maken hebben. Als je er toch naartoe wilt: het ligt op een ver in de Finse Golf vooruitstekende kaap: het zuidelijkste punt van Finland.