Reparatie van kleine lakschade aan de auto

Bij het wassen van de auto ontdekt u soms kleine beschadigingen van opspringende steentjes en dergelijke. In het beginstadium, voordat het onderliggende metaal door roest is aangetast, zijn deze plekjes eenvoudig bij te werken.

Krab eerst de randen van de laklaag weg om te controleren of er nog geen roestvorming heeft plaatsgevonden. Met een fijn penseelt je kunt u dan het plekje met de juiste lak aantippen. Nadat de auto is gewassen en in de was gezet, zal de bijgewerkte plek nauwelijks van de rest van de laklaag te onderscheiden zijn.

Op min of meer dezelfde manier zijn ook kleine, niet te diepe krassen bij te werken. Belangrijk is dat ook hierbij het metaal nog niet is gaan roesten. Schoonmaken van het te repareren gedeelte moet gebeuren met een siliconenverwijderend middel, opdat alle autowas en andere vettigheid verdwijnt.

Heeft zich al roest gevormd, dan moet u drastischer te werk gaan. Het is in dat geval noodzakelijk de plek met een schuurmachine tot op het blanke metaal af te schuren en vervolgens van een plamuurlaag te voorzien. Nadat deze fijn is afgeschuurd, kan een laag primer worden aangebracht. Na opnieuw schuren kunt u de plek met een spuitbus van de juiste laksoort bijspuiten.