Rijst

Rijst is, met tarwe, het belangrijkste voedingsgewas van onze aarde. Het was al heel vroeg in de geschiedenis bekend. Ongeveer drie eeuwen voor Christus werd het reeds gegeten in China. Van oorsprong is rijst een zuiver tropisch gewas, maar tegenwoordig wordt het in grote delen van de wereld -ook in gematigde gebiedengeteeld.

We kunnen rijst op allerlei manieren en in soorten onderverdelen.
Men spreekt in dit verband over langkorrelrijst en rondkorrelrijst. We kennen droogkokende en papkokende soorten. Er is Indiaase rijst, Surinaamse rijst, Siamrijst, rijst uit het Italiaanse Piemonte enzovoort.
Ook de toepassingsmogelijkheden van rijst zijn bijna eindeloos. Populaire rijstgerechten zijn rijstebrij en risotto.

Rijstebrij
U maakt rijstebrij met suiker en kaneel van: 1 I melk, zakje vanillesuiker, mespunt zout, 70 g suiker, 150 g paprijst, 1 ei (gesplitst), 50 g boter, 4 theel. kaneel.

Breng de melk aan de kook. Voeg dan al roerend de rijst, 30 g suiker en de vanillesuiker toe. Laat het geheel enkele minuten goed doorkoken en daarna 1 tot 1,5 uur opstaan op zacht vuur. Klop de eierdooier los met een scheutje melk. Klop ook het eiwit stijf. Smelt voorzichtig de boter in een pannetje. Voeg dan onder goed roeren de losgeklopte eierdooier toe aan de hete rijstebrij; deze mag niet meer koken. Doe het eiwit op de brij en schep alles goed door elkaar. Zonodig nog even opwarmen en de rijstebrij over de diepe borden verdelen. De gesmolten boter over de brij gieten. Suiker en kaneel geeft u er los bij (apart of gemengd).

Risotto
U hebt nodig: 300 grijst, 60 g boter, 2 kleine uien (gesnipperd), 1 dl witte wijn, 5 dl bouiUon, mespunt saffraanpoeder, zout en peper.
Smelt eerst in een grote braadpan 30 g boter. Fruit hierin de uisnippers voorzichtig. Voeg dan de droge, ongewassen rijst toe. Laat de rijst onder af en toe roeren zachtjes goudgeel bakken. Schenk dan de wijn erbij en laat het geheel zachtjes koken totdat de wijn helemaal door de rijst is opgenomen. Verwarm ondertussen de bouillon met de saffraan poeder. Voeg die bouillon aan de rijst toe en laat het geheel met de deksel op de pan in zo’n 20 minuten op laag vuur gaar worden. Schep ten slotte de rest van de boter door de rijst en maak alles op smaak af met zout en peper.

U kunt de goudgele risotto in een voorverwarmde schaal direct opdienen. Maar deze kruidige rijst wordt ook vaak als vulling toegepast in grote tomaten, paprika’s of aubergines.