Rotstuinen aanleggen

Een rotstuin moet de indruk wekken van een stukje vrije natuur op een berghelling. De aanleg ervan is dan ook de uitwerking van een persoonlijke visie, waar u de tijd voor moet nemen. Hieronder volgen enkele tips voor de creatie van een rotstuin waar u veel succes mee zult oogsten.

Verlies bij de aanleg van een rotstuin nooit de juiste verhoudingen uit het oog. Maak hem niet te groot in verhouding tot de rest van uw tuin en gebruik ook niet te grote rotsblokken. Kies steensoorten die bij de onmiddellijke omgeving passen. Zandkalksteen is gemakkelijk te verwerken, maar niet geheel winterhard. Wat dit betreft kunt u beter Maaskeien, lavarots of flagstones gebruiken.

De beste plaats voor een rotstuin is op een beschutte, zonnige plek, die bij voorkeur van nature reeds geaccidenteerd is. Een goed grondmengsel is veengrond, vermengd met scherp zand. Zorg dat de stenen onwrikbaar liggen en aflopend regenwater naar de plantewortels stroomt. Heeft u voldoende ruimte en stenen, dan zal een waterpartij een fraai accent kunnen vormen. Is uw tuin maar klein, dan kunt u rotsplanten uitstekend in stenen bakken, troggen en dergelijke kweken.