Rubbervlekken, Scheerzeepvlekken, Schoensmeervlekken, Schroeiplekken, Slijmvlekken verwijderen

Rougevlekken verwijderen, dep met alcohol of wasbenzine of tri.

Rubbervlekken verwijderen: handhaven zich niet bij een behandeling met wasbenzine, alcohol en terpentijn.

Scheerzeepvlekken verwijderen: kan men met gewoon warm water wegspoelen of deppend of licht wrijvend met water en azijn verwijderen.

Schoensmeervlekken verwijderen:  gaan op de loop voor terpentine en ether. Met een ruige doek de vlekken flink afwrijven.

Schroeiplekken verwijderen: bijvoorbeeld bij het strijken kunnen alleen in lichte gevallen met succes behandeld worden. Met blanke, hete azijn 5 -1 0% op ecn linnen doek of verdunde borax op een sponsje kunnen ze soms worden weggewreven.
Daarna bleken met waterstofperoxyde. Als dit middel niet helpt is de schroeiplek te ernstig en zal ook wassen in een zeepsop geen oplossing bieden.

Slijmvlekken verwijderen: uitgespoeld in een warm sopje van water met een weinig ossegalzeep, zullen beslist verdwijnen.

Smoezelige vlekken verwijderen: op japonnen (door veel met warme handen aanpakken), bijvoorbeeld baljurken kan men proberen op de ouderwetse manier schoon te maken door de stof tussen krijtpoeder en absorberend papier met een hete strijkbout te behandelen. Ook wasbenzine en het moderne tri zijn goede middelen.

Soepvlekken verwijderen: kunnen veelal in een zeepsopje worden verwijderd. Droge soepvlekken kan men het beste met alcohol, wasbenzine of tri behandelen. Nableken, eventueel met citroenzuurkristallen.

Stofvlekken verwijderen: in wollen-, lakensee.d. stoffen kan men eerst proberen te verwijderen met een schone borstel, even bevochtigd met water of wasbenzine. Lukt dit niet dan is het hele oude middel: een mengsel van eierdooier en brandewijn op de borstel het pogen waard.

Stopverfvlekken verwijderen: kunnen met terpentine of wasbenzine behandeld worden. Als de vlekken oud zijn, moeten ze eerst met petroleum worden ingewreven. Na enkele uren weken pas verder behandelen.