Rugpijn

RugpijnPijn in de rug kan een symptoom zijn van verschillende aandoeningen. Sommige betreffen de rug zelf. Een verrekking, een slechte houding of een verschoven tussenwervel kan rugpijn veroorzaken. Aan andere soorten rugpijn liggen vaak aandoeningen elders in het lichaam ten grondslag, vooral in de buikholte. Zo is een nierziekte of een galblaasontsteking soms de schuldige. Bij vrouwen kan rugpijn ook het gevolg zijn van zwangerschap.

Aandoeningen aan de rug

Spierpijn in de rug is vaak het gevolg van een verrekking waarbij spieren of banden beschadigd zijn geraakt, bijv. doordat men een zwaar voorwerp verkeerd heeft getild. Een verrekte rug kan men behandelen door een paar dagen in bed te blijven, bij voorkeur op een hard matras. De warmte van een elektrische deken of van een warme kruik kan heilzaam werken.
Goede oefeningen en fysiotherapie herstellen de spierbewegingen en voorkomen dat de klachten blijven.

Pijn onder in de rug kan veroorzaakt worden door een verschoven tussenwervelschijf, een verrekte spier of band en zelfs door nervositeit. De pijn verergert bij het beklimmen van trappen of tijdens het zitten. Deze aandoening komt meer bij mannen voor dan bij vrouwen. De behandeling is dezelfde als bij een uitstulpende tussenwervelschijf of een verrekte rugspier.
Hevige pijn in de streek van het staartbeen kan van neuralgische aard zijn of ontstaan door uitwendig geweld.

Bij oudere mensen kan de oorzaak van rugpijn osteoartrose zijn, een aandoening waarbij de tussenwervelschijven dun worden en er op de wervels benige knobbels ontstaan die op de heupzenuw drukken. Sommige oudere mensen krijgen spit als gevolg van spierreumatiek. Alleen een arts kan de benodigde behandelingen voorschrijven. Deze zijn vaak een combinatie van medicijnen, aangevuld met oefeningen en fysiotherapie.

Er zijn mensen die rugpijn krijgen door een verkeerde houding bij het staan of zitten. Mensen die op een kantoor werken en veelal zittend werk doen, kunnen rugpijn krijgen door de verkeerde hoogte van het bureau. Dit soort pijn verhelpt men door de houding te verbeteren.

Gebogen of ronde schouders veroorzaken bij sommige mensen in hun jeugd of bij het ouder worden rugpijn. Bij de jeugd gaat deze over als de groei voorbij is, vooral als men de juiste lichaamsbewegingen doet (zwemmen). Bij bejaarden schrijft de arts mogelijk pijnstillende middelen voor. De rugpijn pleegt af te nemen naarmate de ruggegraat in de loop der jaren stijver wordt.

Spit
Spit is een plotselinge pijn in de rug die vooral optreedt na lichaamsbeweging in de open lucht of in een tochtige ruimte. Soms is het slachtoffer niet in staat om overeind te komen. Meestal is er een uiterst gevoelige plek op de plaats van de verkrampte rugspieren. Lichte gevallen gaan gewoonlijk na een aantal dagen zonder speciale behandeling over. De pijn kan intussen bestreden worden met pijnstillers of speciaal hiervoor ontwikkelde zalf..

Hernia
Een hernia in de rug, waarbij het bindweefsel tussen twee wervels van de ruggegraat van zijn plaats is geraakt, kan ook rugpijn veroorzaken, speciaal wanneer het op een zenuw drukt. Vaak zegt de patiënt dat de pijn in zijn rug is ‘geschoten’ toen hij een zwaar voorwerp optilde. VVanneer de tussenwervelschijf drukt op de heupzenuw kan een hevige pijn het gevolg zijn. Deze straalt van de rug uit naar het been. De behandeling bestaat uit absolute rust op een hard bed of een plank. De patiënt mag onder geen enkele voorwaarde overeind komen. In ernstige gevallen kan een operatie geboden zijn. Bij een lastige pijn kan manipulatie van de rug door een arts verlichting brengen evenals massages door een bevoegd fysiotherapeut.

Andere aandoeningen
Tijdelijke rugpijn kan samengaan met vroege stadia van ziekten zoals griep en gordelroos. Er zijn gevallen waar een aandoening in de buikholte in het spel is. Al deze stoornissen gaan gepaard met andere verschijnselen die ze onderscheiden van de afwijking aan de rug zelf.

Bij veel vrouwen is rugpijn normaal voor of tijdens de menstruatie en gedurende de zwangerschap. Periodieke pijnen kunnen tenslotte verband houden met emotionele moeilijkheden. Voor lichte pijnen kan men te rade gaan bij apotheek en drogist. Hevige pijnen die van langdurige aard zijn, verdragen geen zelfmedicatie. Ga in dat geval naar de huisarts die eventueel zal verwijzen naar een specialist.