Ruitesproeier

Een ruitesproeier die slecht of in het geheel niet sproeit, kan verstopt zijn. Maak de toevoerslang van de sproeier los en laat een helper de knop op het dashboard bedienen. Stroomt er vloeistof uit de slang, dan is de sproeier verstopt. Steek deze door met een naald. Vervang de sproeikop als deze niet schoon is te krijgen.

Komt er geen vloeistof uit de slang, controleer dan of de slang geen knik vertoont. Als dit niet het geval is, maakt u de slang bij de pomp los. Komt er wel vloeistof uit de pomp, dan moet de slang worden gereinigd (met een compressor). Soms zit er nog een fIlter voor de slang. Controleer deze en maak hem eventueel schoon.

Als er geen vloeistof uit de pomp komt, moet u eerst de zekering controleren. Is deze in orde, dan is de pomp of de bedieningsschakelaar defect. Controleer dit met behulp van een 12-volts controlelampje. Bevestig het klemmetje aan een bout in de buurt van de ruitesproeiermotor en test de twee contactklemmen van het motortje, terwijl de helper de schakelaar bedient. Licht het testlampje niet op, dan is de schakelaar defect en moet deze vervangen worden.

Brandt het wel, dan is de ruitesproeiermotor defect en zult u die moeten vervangen. Het eenvoudigst is vaak het monteren van een nieuwe universele pomp ergens onder de motorkap, terwijl u de oude buiten gebruik stelt maar verder rustig laat zitten.

Indien de straal van de sproeier verkeerd staat gericht, kunt u de sproeier verstellen.

Controleren en vernieuwen van Ruitewisserbladen

Trekt het ruitewisserblad strepen en is het al langer dan 6 maanden in gebruik, dan kunt u het rubberen wisserblad het beste vervangen. Meestal moet u daartoe een klemmetje loswippen of een knopje indrukken. Het nieuwe ruitewisserblad klikt vast op zijn plaats.

Vervanging gehele wisserblad Indien het gehele ruitewisserblad

verbogen, beschadigd of verroest is, moet u het vervangen. Meestal zit het met een klikklem, een hendeltje of een knop in een nokje vast. Soms moet u met een dunne schroevedraaier een veertje naar beneden drukken, waarna u met een andere schroevedraaier het blad loswrikt.

Een verbogen ruitewisserblad kunt u met behulp van twee tangen proberen weer in de juiste vorm te brengen. U pakt de wisser met de tangen een paar cm van elkaar beet en maak met de armen een draaiende beweging.