Runflatbanden bieden zekerheid bij lekke banden

Met runflatbanden kunt u veilig met een vacuüm naar de bandenwisselwerkplaats rijden. Alles wat u moet weten over de runflat-techniek.

De gruwel van elke autobestuurder: wanneer volledig rijden op de snelweg plotseling een band barst, komt het voertuig in een schok en kan alleen met veel vaardigheid en geluk veilig op de harde schouder worden gestuurd.

Pech? In elk geval – maar geen runflat- of runflatbanden. Met hen zou het voertuig slechts licht zijn neergelaten en in de rijstrook zijn gebleven. Maar hoe beheren ze dat?

Runflat banden rijden ook zonder lucht

Het principe Run-Flat is bedacht met Bridgestone, maar tegenwoordig bieden alle grote bandenbedrijven vergelijkbare dingen. De “run flat” -band heeft ongeveer twee keer zo dikke flanken als een standaardband. Wanneer de lucht ontsnapt, dragen de sterke rubberen wanden het gewicht van de auto. Door zonder lucht te rijden, rolt de buitenband zwaar. Op de resulterende hitte worden de speciale rubbersamenstellingen van de Run-Flat afgestemd.

Zodat de bestuurder de storing zelfs opmerkt, geven bandensensoren alarm bij drukverlies in de cockpit. Afhankelijk van het ontwerp zit een sensor direct in de band en meet daar de druk en temperatuur of worden de ABS-sensorsignalen geëvalueerd.

De auto kan nu doorgaan, maar met beperkingen. In de regel garanderen voertuigfabrikanten met lekke banden een bereik van maximaal 80 kilometer bij een maximale snelheid van 80 km / u. Nadere voorschriften zijn te vinden in de handleiding.

Het Run Flat-aanbod en de modellen
In 2000 was BMW de eerste automaker die de Z8-sportwagen uitrustte met runflatbanden. Vandaag krijg je bij BMW en ook bij Mercedes alle modellen met Run-Flat – maar vaak alleen als je grotere velgen bestelt. De achtergrond: voor grotere wielen hebben de zijwanden van de onderste band toch een hogere stijfheid, wat materiaal en gewicht bespaart naarmate de runflat-eigenschap zich ontwikkelt. Runflatbanden worden daarom vooral gebruikt voor brede banden met lage flanken. Zelfs bij Toyota, VW en de meeste concurrenten wereldwijd geldt: wie Run-Flat wil, moet meer betalen.

Runflatbanden, ook wel “runflatbanden” of “zelfdragende runflatbanden” genoemd, hebben verschillende inscripties op de zijwand van de band, afhankelijk van de fabrikant:

-Bridgestone: RFT (Run Flat Tyre)
-Continental: SST (zelfdragende band)
-Dunlop: DSST (Dunlop Self Supporting Technology) of ROF (RunOnFlat)
Goodyear: ROF (RunOnFlat)
-Hankook: HRS (Hankook Runflat-systeem)
Michelin: ZP (nuldruk) of SST (zelfdragende band)
-Pirelli: Run Flat, op sommige modellen Eufori @

De rolweerstand ziet er net zo goed uit: Runf-Flat banden van de nieuwste generatie verhogen meestal het brandstofverbruik niet.

Het feit dat ze ondanks het geoptimaliseerde profiel in de praktijk niet zo goed kunnen presteren als de conventionele banden, is met name te danken aan het extra gewicht van de runflat – ze zijn ongeveer 0,3 kg zwaarder dan de standaardversies. Dus voor elk versnellingsproces is iets meer energie nodig om aan de slag te gaan. (Traagheidsmoment)

U moet hier op letten bij runflatbanden
Het kan zijn dat in de komende jaren bandenafmetingen met een RF-markering worden opgenomen in de registratiecertificaten van individuele personenauto’s die standaard of optioneel met lekke banden zijn uitgerust. Voorbeeld: 205/55 RF 16 (in plaats van 205/55 R 16) in het “Certificaat van goedkeuring deel I” of in de “EG-conformiteitsverklaring”.

Banden met deze markering zijn banden van hun eigen ontwerp. Daarom mogen in dit geval alleen runflatbanden met de overeenkomstige specificatie worden gebruikt. Een vervanging van deze runflatbanden door banden van dezelfde afmeting zonder F is niet toegestaan. Uitzonderingen moeten worden geregeld door “verklaringen van geen bezwaar” van de fabrikanten.

Voertuigfabrikanten en ADAC raden in principe al aan om runflatbanden te monteren op voertuigen die zijn ontworpen voor runflatbanden – zelfs als standaardafmetingen zijn opgenomen in de registratiecertificaten en het gebruik van standaardbanden is toegestaan.

En: de montage en demontage van de lekke banden, waarvan de bandenwanden om geometrische of structurele redenen minder elastisch zijn, vereist speciale zorg en aandacht van de installateur. Ook moeten de montage- en demontagemachines aan speciale eisen voldoen, zodat de band tijdens dit werk onbeschadigd blijft.