Salades

Nagenoeg alle denkbare ingrediënten (groente, fruit, vlees, vis, eieren, noten, kaas, enzovoort) zijn geschikt om in salades te verwerken. Ook de toepassingsmogelijkheden zijn legio: als bijgerecht, als hors d’oeuvre bij een buffet, als extra bij een broodmaaltijd, als fris hapje bij zware gerechten enzovoort.
De saus of dressing die u voor de salade maakt, zal meestal -afgezien van de hoofdingrediënten -bepalen hoe vet of hoe licht de salade wordt.
Om te illustreren hoe uiteenlopend salades kunnen zijn, volgt een viertal voorbeelden.

Venkelsalade
Ingrediënten: 2 venkelknollen, 2 eetl. olie, 2 eetl. citroensap, zout en peper.
Van olie, citroensap, peper en zout maakt u een dressing. Dan van de venkel het kruid afsnijden en de knollen wassen. De zachte, witte harten in dunne plakken snijden en door de dressing roeren. Tot slot het venkelkruid fijnsnijden en over de salade strooien.

Rode biet-yoghurtsalade Ingrediënten: 5 eetl. yoghurt, 4 middelgrote rode bieten, 1 middelgrote zoetzure appel, 1 banaan, 1 sinaasappel, 1 eetl. citroensap, zout, 15 g kokosvlokken.
Roer de yoghurt glad met het citroensap, de kokosvlokken en het zout. Borstel dan de bieten onder de kraan goed schoon en schil ze. De appel wassen, schillen en het klokhuis verwijderen. De bieten en de appel raspen en door de yoghurt roeren. De banaan pellen, in flinke stukjes snijden en samen met het sap van de sinaasappel bij de salade voegen. Het geheel met het yoghurtmengsel overgieten en voorzichtig vermengen. Bestrooien met kokosvlokken en zo’n 30 minuten koel wegzetten.
Variatie: In plaats van de rode bieten kunt u witlof nemen; vervang de kokosvlokken dan door gehakte noten.

Grapefruit met garnalen

Ingrediënten: 200 g gekookte, gepelde garnalen, 4 grapefruits, 1/2 ui, 1 venkelknol, 2 theel. Franse mosterd, zout en peper.

De grapefruits met een scherp mes van boven naar beneden voor driekwart insnijden, zodat van de losgetrokken schil een bloem ontstaat. De witte velletjes verwijderen, de partjes uit de velletjes lossnijden en het sap opvangen. Dan mosterd, zout en peper door het sap mengen. De ui in dunne ringen snijden, en de venkelknol overdwars in flinterdunne plakjes. De garnalen goed laten uitlekken. Vermeng nu alle ingrediënten en vul hiermee de grapefruitschillen. Serveer deze grapefruitsalade vooral goed koud.

Griekse salade
Ingrediënten: 3 tomaten, 1 rode en 1 groene paprika, 1 ui, 100 g zwarte olijven, sap van 1/2 citroen, 150 g Feta (Griekse schapekaas), 4 eetl. olijfolie, 1 eetl. wijnazijn, 1 teentje knoflook, 1 theel. mosterd, 2 theel. gemengde kruiden (rozemarijn, tijm, basilicum), zout en zwarte peper.
Leg de kaas eerst gedurende een half uur in koud water. Dan goed laten uitlekken en in ongeveer 5 mm grote blokjes snijden. De kaas met de kruiden, het uitgeperste teentje knoflook en de olijfolie in een kom doen, en deze een uur in de koelkast zetten. De olijfolie afgieten en met mosterd, citroensap, azijn, zout en peper tot een pittige slasaus roeren. Vervolgens de tomaten in partjes, de paprika’s in stukjes en de ui in dunne ringen snijden. In een slabak vermengt u tomaat, paprika, ui, kaas en olijven. Giet er tot slot de saus over.