San Francisco

San FranciscoMet zijn 7 miljoen  inwoners, waarvan er 744.000 in het centrum wonen, is San Francisco de op een na grootste agglomeratie van Californië.
Het heuvelachtige aanzien geeft de stad veel charme. Precies op dit punt wordt het kustgebergte onderbroken door de ‘ Golden Gate ‘, een diepe geul waarlangs het oceaanwater het achterliggende dal tot aan de Sacramentodelta is binnengedrongen.


Het schiereiland van San Francisco is dus aan drie kanten door water omsloten, de oceaan aan de westkant, de baai aan de oostkant en de ‘Golden Gate’ aan de noordkant. De stad heeft zeer steile straten, die men in een aantal gevallen gelukkig per ‘Cabie Car’ kan beklimmen. In de baai liggen verschillende eilanden, waaronder Alcatraz, dat tot 1969 als strafinrichting dienst deed.

Yerba Buena werd in 1776 gesticht door een groepje Spaanse missionarissen, die de plek onder de bescherming plaatsten van Franciscus van Assisi. De naam San Francis co duikt pas op nadat de nederzetting in 1846 op Mexico veroverd wordt. Er zijn dan nog maar 1000 inwoners, maar reeds in 1850, met de komst van de goudzoekers, schiet dit cijfer omhoog naar 35000.

Behalve door de goudkoorts, wordt de groei van de stad gestimuleerd door de voltooiing, in 1869, van de eerste transcontinentale spoorlijn New York-Chicago-San Francisco en de verovering van de Hawaii-eilanden in 1898. In 1900 is San Francisco met 340000 inwoners veruit de grootste stad van de staat Californië.

De verwoestende aardbeving van 18 april 1906, die door rellen en branden gevolgd wordt, remt de groei enige tijd af, maar deze komt weer op gang dankzij de voltooiing van het Panamakanaal, de ontwikkeling van de industrie, de oorlogen die gevoerd worden tegen Japan (1941-1945) en in Korea en Vietnam. Bij de recente zware aardbeving van 1989 bleef de schade beperkt, omdat aan gebouwen inmiddels de eis gesteld wordt dat ze aardschokbestendig zijn.

San Francisco golden gate brugDe immigrantie stroming van alle kanten toe, aangetrokken door het zachte klimaat, de bekoorlijke omgeving, de overvloed aan banen (voor burgers en militairen), de tolerante mentaliteit. San Francisco heeft omvangrijke Italiaanse, Mexicaanse, Filipijnse, Chinese, Japanse, Koreaanse en Vietnamese minderheden. Chinatown, met zijn vele winkels, is de grootste Chinese stad buiten Azië. De bevolking van Oakland bestaat voor 45% uit zwarten.

San Francisco beschikt over een zeer gediversifieerde dienstensector, vertegenwoordigd door banken, media, toerisme, universiteiten, het hoofdkwartier van het Zesde Leger, en de kantoren van waaruit de over;. zeese handelsbetrekkingen met Alaska, de Hawaii-eilanden, Japan, China, de Filipijnen en Australië onderhouden worden.
De agglomeratie strekt zich uit langs alle oevers van de baai, met raffinaderijen, scheepswerven, spoorwegindustrieën langs de oostoever (Oakland, Richmond), de marinebasis van Alameda, de wereldfaam genietende universiteiten Berkeley en Stanford, en tot slot de door kunstenaars gekoloniseerde voormalige vissersdorpjes Sausalito en Tiburon. Het Santa-Claradal wordt tegenwoordig ‘Silicon Valley’ genoemd, omdat men hier ‘s werelds grootste concentratie elektronicaen informaticabedrijven vindt.

San Francisco airport website