Sanitair reinigen

Let bij het sanitair op de zwakke punten. Indien bad en douche bijvoorbeeld snel beschimmelen, droog ze dan na elk gebruik met een zachte doek goed af, want op droge plaatsen ontstaat minder snel schimmel. Hang natte douchegordijnen uit om ze te laten drogen en zorg dat de lucht kan circuleren in een douche met schuifwanden; zet ze op een kier.

Maak bad, douche en wastafel van binnen en buiten schoon met allesreiniger of zachte zeep. Neem het daarna af met schoon water.

Gebruik geen schuurmiddel op porselein en email, dit tast de afwerkingslaag aan. Maak email evenmin schoon met bleekwater; daarvan vergeelt het. Als schoonmaken met een doekje niet afdoende is, gebruik dan een borstel of een harde plastic spons. Giet in de afvoer een scheut desinfecterend middel; borstel de afdekplaatjes van de afvoer schoon met ditzelfde middel en een tandenborstel.
Wrijf kranen van chroom op met een beetje spiritus; bind een in schoonmaakazijn gedrenkt doekje om de opening om kalkaanslag op te lossen.
Verwijder vlekken op porselein met een papje van tandpasta en waterstofperoxide. Boen dit papje met een borstel in de vlek en spoel het weg nadat het is opgedroogd.
Maak de toiletpot zeker eens per week schoon met een borstel of een doek die hier speciaal voor bestemd is. Ga vlekken in een porseleinen pot te lijf met bleekwater; dat is tevens desinfecterend. Maak ook de buiten kant van de pot schoon met een desinfecterend middel.
Veeg of stofzuig de badkamervloer wekelijks en dweil hem.

Let op! Gebruik bleekwater niet in combinatie met andere schoonmaakmiddelen. Er kunnen dan giftige dampen ontstaan. Voor ammoniak geldt hetzelfde. Spoel eerst het ene schoonmaakmiddel weg alvorens een ander te gebruiken