Sauna

Uitgangspunt bij het van oorsprong Finse saunabad is de afwisseling van droge hitte en afkoeling. In een zachthouten sauna kan de temperatuur variëren van 50 tot 90 ‘C. Deze hitte is afkomstig van gloeiend hete stenen, waarop af en toe een beetje water wordt gegooid.

Let op! Overleg met de huisarts over het gebruik van de sauna bij ziekte, hoge bloeddruk en zwangerschap. Vraag ook tevoren advies
aan de huisarts wanneer u medicijnen gebruikt

Een saunabad reinigt de huid tot diep in de poriën. Door de hitte gaat de lichaamstemperatuur namelijk met 1 of 2 graden omhoog, waardoor de huid goed doorbloedt en alle zweetklieren opengaan. Het lichaam gaat dan ook transpireren op plaatsen die dat normaal niet doen. Ga zonder kleren, sieraden of contactlenzen de sauna in. Verlaat de sauna zodra het u te warm wordt; er ontstaat een zuurstofgebrek. Gemiddeld duurt een verblijf in de sauna 8 tot 12 minuten. Ga dan afkoelen -in een zwembad of met water uit een tuinslang. Neem evenveel tijd om het teveel aan warmte kwijt te raken als het verblijf in de sauna duurde. Hoe heter de sauna was, des te lagere temperaturen het lichaam tijdens de afkoeling kan verdragen. Ga dan weer in de sauna en koel het lichaam daarna opnieuw af.
Wie thuis een sauna wil (laten) installeren kan firma’s vinden in de Gouden Gids onder de rubriek ‘Saunabad-installaties’.