Schelpen verzamelen

Een van de geliefde bezigheden voor jong en oud gedurende vakanties aan zee is het zoeken van schelpen. Schelpen zijn de eindeloos gevarieerde huisjes en schalen van weekdieren. Aan bijna alle stranden ter wereld zijn ze te vinden. Natuurvolkeren gebruikten schelpen voor diverse doeleinden: als blaasinstrument, als mes of als lepel en zelfs als betaalmiddel. Natuurlijk pasten ze schelpen ook toe als versiering; het maken ervan is een leuke tijdsbesteding.

Decoraties
Raamdecoraties maakt u met behulp van een rond stuk plexiglas dat u met een koordje voor het raam kunt ophangen. Zoek de mooiste exemplaren uit uw schelpenvoorraad, leg ze op een artistieke wijze op de ondergrond en plak ze vervolgens heel voorzichtig met onzichtbare lijm op het plexiglas vast. Als de zon door sommige schelpen heen schijnt, heeft uw raamversiering een soortgelijk effect als glas-in-lood.
Mobile. Zoek weer mooie schelpen uit, die goed bij elkaar passen. Heel behoedzaam maakt u kleine gaatjes boven in de schelpen. Hier doorheen doet u dunne koordjes. Vervolgens maakt u aan een latje dikkere koorden vast, waarin u knopen legt. Dan bevestigt u bij iedere knoop een schelp aan een touwtje. Als u het latje ten slotte in balans ophangt, zullen de schelpen (u moet natuurlijk de lichtere exemplaren gebruiken) sierlijk bewegen.

Hanger of broche. De allermooiste schelpen verwerkt u natuurlijk tot een mooi sieraad. Van verscheidene kleine exemplaren kunt u een halsketting maken. Eén grote komt aan een (zilveren) kettinkje of als broche het mooist tot zijn recht. Misschien hebt u de hulp nodig van een vakman om de speld of het oogje te bevestigen.

Voor mensen met fantasie: wat dacht u van een partijtje schaak (op het strand), waarbij u schelpen gebruikt als de stukken.