Schering

Bij het weven worden de draden die op het getouw gespannen zijn, de schering genoemd. Op een klein getouw, geschikt voor werkstukken als kussens, tassen en place-mats, zijn de scheringdraden gemakkelijk aan te brengen.

Weefgetouwen zijn te koop in handenarbeidzaken, maar u kunt ze ook zelf maken. Daarvoor hebt u 2 latten nodig van 50 X 5 X 2 cm en 2 latten van 40 X 5 X 2 cm. Leg de twee korte stukken op de lange; controleer met een winkelhaak of de hoeken recht zijn. Smeer de binnenkanten met houtlijm in en schroef de latten aan elkaar. Tik l-duims koploze spijkers in de korte latten op 5 mm afstand van elkaar.

Scheringdraad moet glad, veerkrachtig en sterk zijn. Raadpleeg uw leverancier over het scheringdraad dat u voor een bepaald werkstuk nodig hebt. Om de lengte van de scheringdraad te berekenen, vermenigvuldigt u de lengte van het getouw (50 cm) met het aantal benodigde draden (de breedte van het werkstuk in cm maal 2). Tel daar nog 2 meter bij.

Knoop het einde van de draad aan de eerste spijker in de bovenkant van het getouw. Leg de draad om de volgende spijker en trek hem weer naar de andere kant. Span zo het hele getouwen bind de draad aan de laatste spijker vast. Zorg dat de draden niet te slap of te strak zijn. Onder het weven wordt de schering vanzelf strakker.