Schilderijen ophangen

Er bestaan allerlei systemen om schilderijen op te hangen. Zo verkopen warenhuizen wissellijsten om grafiek, tekeningen, foto’s en aquarellen in te lijsten. Zodra de wanddecoratie verveelt, is op een gemakkelijke manier de inhoud te vervangen.

Een verzameling schilderijen kan worden opgehangen met behulp van schilderijlijsten. Dit zijn lange, meestal metalen stangen die vlak onder het plafond worden vastgeschroefd. Hang haken aan deze stangen en maak daar nylon vissersgaren of metalen kettingen aan vast. Hang er het schilderij vervolgens op de gewenste hoogte aan.
Schilderijlijsten en bijpassende haken zijn te koop in ijzerwinkels en warenhuizen. Ook bestaan er zaken die in lijsten zijn gespecialiseerd. De lambrizering van oudere huizen is ook heel geschikt om voor een schilderijlijst te gebruiken. Kies een stijl die past bij het in te lijsten werk.

Hoogte
Vaak hangen schilderijen op sta-ooghoogte, al komen ze meestal meer tot hun recht als ze op zit-ooghoogte hangen. Kijk tevoren wat het beste is; experimenteer met kranten -vouw ze tot het formaat van het schilderij en hang ze op de gedachte hoogte aan de muur. Kijk dan meteen welke groepering het mooiste is. Zet een kruisje op de plek waar de bevestiging komt -in het midden, aan de bovenkant van de lijst.

Bevestiging
Schilderijen met een houten lijst die minder wegen dan 2,5 kg, blijven wel hangen aan een sierlijke ring en een haakje. Schroef de ring middenin de bovenkant van de lijst. Sla de haak op de gewenste plaats in de muur.

Schroef voor zwaardere schilderijen in beide smalle kanten van de lijst een oogje, op ongeveer een derde van de totale hoogte van de lijst. Haal door deze oogjes een stuk sterk metaaldraad (zoals het geïsoleerde draad dat voor de aanleg van elektriciteit wordt gebruikt). Deze draad moet 30 cm langer zijn dan het schilderij breed is. Wikkel de uiteinden aan weerszijden een paar keer om de hoofddraad heen zoals op de tekening. Gebruik vier oogjes bij zeer zware schilderijen -ook nog twee aan de onderkant van de lijst. Werk het draad net zo af als bij gebruik van twee oogjes.

Bevestig haken waaraan schilderijen worden opgehangen met pluggen in de muur. Kijk ook bij Muurbevestiging voor andere methoden om schilderijen en dergelijke aan de wand op te hangen.