Schildersdoek spannen

Zaken voor schildersartikelen verkopen kant-en-klare latten in verschillende lengten voor het maken van een spanraam. Koop voor een rechthoekig spanraam twee stel latten. Schuif de verbindingen stevig in elkaar. Controleer met een winkelhaak of de hoeken recht zijn; stel zo nodig het raam met een houten hamer bij.

Schildersdoek is eveneens in zaken voor schildersartikelen te koop. Zorg ervoor dat het doek aan alle kanten 5 cm breder is dan de afmetingen van het raam. Leg het met de goede kant omlaag op de werktafel. Leg het spanraam er middenop met de afgeschuinde kant naar beneden. Vouw het doek over een lange kant van het raam. Niet het met een nietpistool op het midden van de lat vast. Trek het doek met de hand of met een tang strak over de andere lange kant en niet of spijker ook daar het linnen midden op het raam vast. Doe hetzelfde met de korte kanten. Niet vanuit het midden het doek aan het raam (afstand tussen de nietjes 7 cm). Houd de volgorde van de tekening aan en trek het linnen telkens goed strak. Laat aan de hoeken 10 cm vrij. Vouw op de hoeken het doek naar binnen. Leg de plooien strak op elkaar tegen het raam en niet ze in één keer vast. Trek het loshangende deel van het doek over het spanraam en niet het aan de achterkant vast (afstand nietjes 7 cm). Vouw in de hoeken het doek vlak en niet de plooien samen tegen de achterkant.

Na het opspannen moet niet voorbewerkt doek geprepareerd worden door er met een brede, platte kwast enkele lagen acrylgesso op te brengen. Laat elke laag goed drogen voor u met de volgende begint. Niet voorbewerkt doek moet eerst gewassen worden.