Schoenenen onderhouden

Trek dagelijks andere schoenen aan, dan kan het transpiratievocht uit het leer verdampen. Trek schoenen aan met behulp van een schoenlepel, daardoor beschadigen de hielen niet zo gauw. Wie schoeisel na gebruik altijd afveegt met een doek of een borstel, geeft straatvuil geen kans om in het leer te trekken. Veeg suède af met een suèdeborstel.

Bewaar schoenen die in model moeten blijven in schoenenstandaards of berg ze op in schoenendozen.

Repareren
Controleer schoenen regelmatig op slijtage. Vervang de hakstukken voordat de hakken zelf gaan;lfslijten. Zolen gaan langer mee als er teenstukken op zitten. Warenhuizen verkopen losse zolen en hakken met bijpassende lijm, waarmee iedereen zelf vrij moeiteloos schoenen kan verzolen.

Poetsen
Poets schoenen regelmatig, dan gaan ze langer mee. De schoencrème houdt het leer in conditie en de kleur wordt dieper en glanzend. Poets kinderschoenen bij voorkeur met kleurcrème, anders zien ze er snel haveloos uit.

Onderhoud lakleren schoenen met leerolie. Poets gladde leren schoenen met gekleurde of kleurloze crème; wrijf ze in met een borsteltje, laat de crème intrekken en wrijf de schoenen uit met een andere borstel (een eigen borstel voor elke kleur). Wrijf ze glanzend op met een wollige doek. Voor sommige kleuren leer bestaat er crème in de vorm van sponsjes en spuitbussen. De spuitbussen zijn echt voor noodgevallen: ze bevatten alcohol waar het leer op den duur van uitdroogt.

Bespuit nieuwe suède schoenen meteen met een wateren vetafstotend middel. Laat vuil suède goed opdrogen; borstel het daarna af met een suèdeborstel. Ga vlekken te lijf met zeer fijn schuurpapier.

Vocht en vlekken
Vul kletsnatte schoenen met proppen kranten. Droog ze niet bij een warmtebron. Borstel ‘s winters pekelaanslag meteen van de schoenen en poets ze extra vaak. Beweeg een schoen 20 cm boven een stomende ketel heen en weer om regenen watervlekken onzichtbaar te maken.