Schoonmaken en onderhoud van marmer

Ontdek Gratis Acties (o.a. marmer schoonmaakmiddel?)

Marmer is bepaald niet de hardste soort natuursteen. Het neemt daardoor vrij gemakkelijk vloeistoffen op; zodra marmer niet goed wordt onderhouden ontstaan er snel vlekken. Ook krast marmer vrij gauw.

Vooral zure vloeistoffen als azijn, citroensap en rode wijn leveren akelige vlekken op, evenals zwarte koffie. Ruim omgevallen en gemorste vloeistof meteen op -zelfs al is het maar een druppeltje op een aanrecht. Maak royaal gebruik van onderzetters -op marmeren tafels, maar ook op het aanrecht.

Bescherm marmer tegen vlekken met een laagje vet; maak het schoon met een sop van groene zeep. Of gebruik een van de speciale middelen die te koop zijn in de tegelen natuursteenhandel. Maak marmer niet schoon met synthetische middelen; neem het aanrecht bijvoorbeeld niet af met een sopje van afwasmiddel -daarvan vergeelt deze steensoort. Zet vensterbanken, vloeren en aanrechten tafelbladen verder regelmatig in de was -voor dit doel is speciale marmer was te koop, maar blanke bijenwas is ook geschikt.

Desgewenst zijn marmer (en andere steensoorten) te impregneren; ze worden dan minder poreus, met als gevolg dat ze niet zo snel vlekken. Impregneringsmiddelen zijn te koop bij de natuursteenhandel. Besluit niet te snel tot deze behandeling; geïmpregneerd natuursteen is inderdaad gemakkelijker te onderhouden maar helaas is het ook minder mooi. Aan geïmpregneerd marmer is niet meer te zien dat het een levend materiaal is, het heeft eerder iets doods en kunstmatigs.

Weinig huiseigenaren weten hoe ze marmer op een natuurlijke manier moeten reinigen en hoe ze het tegen schade kunnen beschermen, zodat ze uiteindelijk dure middelen aannemen om met ongelukken om te gaan. Dat is ook jammer, want marmer is een prachtig bouwmateriaal dat de waarde van je huis kan verbeteren als je er goed voor zorgt.

Hoe marmer natuurlijk te reinigen

Voordat we beginnen met het op natuurlijke wijze reinigen van marmer, moeten we eerst kijken naar de verschillende stijlen van marmeren werkbladen en tegels die vaak in huis worden gebruikt. Afhankelijk van wat je hebt, moet je de juiste manier kiezen om het op te poetsen en vlekken te verwijderen.

Glanzend of satijn?

Marmeren oppervlakken die worden gebruikt in de woningbouw zijn glanzend of satijn. De glanzende soort staat bekend als gepolijst marmer, een afwerkingstechniek die is ontworpen om de kleur en schakering in de steen te laten zien. Deze gladde, glanzende look wordt mechanisch bereikt in de fabriek lang voordat deze wordt geïnstalleerd. Gepolijst marmer ziet er chic uit en dat is een van de redenen dat het zo veel voorkomt in spa’s en hotels, maar ook in de huizenbouw.

De minder glanzende, meer satijnen afwerking staat bekend als verzoet marmer. Deze look wordt in de fabriek bereikt door het oppervlak van het marmer te etsen met een zure verbinding om het een zachter uiterlijk te geven. Gezoet marmer ziet er ouder uit, alsof het na verloop van tijd geliefd is. Denk aan Italiaanse palazzo’s, Franse musea en cafés in Amsterdam.

Eén ding om te begrijpen van marmer is dat het, ongeacht de afwerking, wordt geëtst – dit geldt met name voor gepolijst marmer. Voedingsmiddelen zoals citroenen en limoenen, azijn en zelfs wijn zullen etsen en marmer maken als ze niet onmiddellijk worden weggeveegd.

Zelfs vuil kan de glans van gepolijst marmer beschadigen door slijtage. Ondertussen is gezoet marmer gevoeliger voor vlekken.

Dagelijkse schoonmaken marmer

Het onmiddellijk afvegen van lekkages is de beste manier om uw marmeren oppervlakken te beschermen. Blijf uit de buurt van commerciële allesreinigers en zelfs zelfgemaakte schoonmaakmixen die azijn of citroensap gebruiken, omdat deze de afwerking van uw marmer kunnen beschadigen.

Voor het grootste deel is snelle aandacht met zeep, water en een microvezeldoek voldoende. Zeep en water zijn ook de beste manieren om marmeren tegels en vloeren te reinigen.

doe-het-zelf reiniger marmer

Om te gaan met vuil, maakt u deze zelfgemaakte marmeren reiniger door 2 kopjes water en een theelepel castilla zeep toe te voegen aan een spuitfles. Zwenk zachtjes voor gebruik en volg met een vochtige doek om de zeepresten weg te vegen. Zodra schoon, gepolijst marmer een goede polijsting nodig heeft om de glans te herstellen.

Gebruik de granieten veilige versie van deze doe-het-zelf reiniger voor meer serieuze desinfectie, zoals wanneer je rauw vlees op het aanrecht hebt gehad.

Vlekken van marmer verwijderen

Omdat het poreus is, kan het lastig zijn om vlekken uit marmer te krijgen, vooral als het gezoet marmer is. Je eerste stap is natuurlijk om de bovenstaande reinigingsmethoden uit te proberen.

Als er nog steeds verkleuring is, verspreid dan ter plekke een pasta gemaakt van zuiveringszout en water. Bedek dit met plasticfolie, plak de randen vast, zodat het op zijn plaats blijft en wacht 24 uur totdat het mengsel de verkleuring “uittrekt”. Veeg de pasta voorzichtig de volgende dag weg met een warme, vochtige doek en volg de reinigingsspray.

Licht marmer: Aanhoudende vlekken op lichtgekleurd marmer kunnen worden behandeld met waterstofperoxide, maar deze methode mag niet worden gebruikt op donkerder marmer.

Donker marmer: omdat donkerder marmer dichter is dan zijn lichtere tegenhanger, heeft het ook de neiging om meer vlekbestendig te zijn. Als je een vlek op je zwarte marmer ontdekt, maak die dan schoon met een katoenen bal gedoopt in aceton. Veeg het gebied daarna schoon met een schone, vochtige doek.