Schoonmaken en repareren van Sieraden

Reinig en poets sieraden regelmatig om ze glanzend te houden. Repareer zelf alleen de eenvoudige, niet kostbare sieraden en laat reparaties aan echte juwelen over aan de juwelier.

Sieraden schoonmaken
Bekijk de zettingen van vuil geworden sieraden goed. Reinig gelijmde stenen (in namaakjuwelen) nooit met vocht; de lijm is daar zelden tegen bestand. Reinig andere stenen met een sopje van zachte zeep of fijnwasmiddel. Maak de zetting voorzichtig schoon met een zacht borsteltje. Gebruik geen schuurmiddel, zelfs geen tandpasta. Droog het sieraad met een zachte doek, poets het op met een zeem.

Kook diamanten desgewenst vijf minuten in een mild sopje om ze te reinigen. Wees voorzichtig, splons ze niet in koud water, maar laat het eerst op kamertemperatuur komen. Of maak ze schoon in een oplossing van 1 eetlepel ammonia op 2 koppen water.

Poets edelmetalen sieraden met zilverpoets of koop bij de juwelier een speciale ‘zilverdoek’. Draag parels om ze mooi te houden: een echte parel wordt mooier door de oliën uit de huid.

Loszittende stenen
Een namaaksteen die los in de zetting zit, is er steviger in te bevestigen met een juwelierstangetje -dat is een zeer puntige ijzertang met een (binnenin) geribbelde bek. Laat de pootjes van de zetting precies in de gleuven vallen. Zet de bek van de tang tegen de onderkant van de ring, dan beschadigt de steen niet.

Klem de pootjes nu beetje bij beetje en stuk voor stuk vaster om de steen -de geslepen bovenkant moet weer strak tussen de pootjes komen. Oefen weinig druk uit; het zachte metaal van namaakof toneeljuwelen breekt snel.

Lijm een namaaksteen die uit de zetting is gevallen, weer vast met contactlijm. Stel na het drogen de pootjes bij zoals hierboven is beschreven. Lijm zelf geen edelstenen of halfedelstenen, pruts evenmin aan de zetting. Sommige stenen zoals smaragden zijn zó zacht dat ze makkelijk beschadigen, terwijl de lange punten van peervormig geslepen stenen snel afbreken.

Losse schakels
Klem een losse schakel van een ketting of armband dicht met een juwelierstangetje. Oefen daarbij slechts weinig druk uit. Wie niet handig is, kan dit soort reparaties beter laten uitvoeren door de juwelier.

Ringen
Moderne, goedkope ringen hebben een open achterkant, zodat ze naar behoefte zijn te vergroten of te verkleinen. Kostbare ringen kan de juwelier passend maken.
Wie zo nu en dan dikke vingers heeft en daardoor vaak te ruime ringen moet dragen, kan ze tijdelijk verkleinen met een speciaal hulpstukje.

Deze gouden verkleinstripjes zijn te koop bij juweliers. Leg het tegen de achterkant van de ring en klem het vast met een tang. Bij een smalle ring is het wellicht nodig iets meer druk uit te oefenen om het hulpstukje vast te zetten.

Kralen rijgen
Rijg een gebroken ketting opnieuw; knoop de eindjes van de draad niet weer aan elkaar. Leg de te rijgen kralen op een lap fluweel, dan glijden ze niet gauw weg, of werk boven een lege la. Laat kralen van verschillende grootte nog aan de draad zitten, dat bespaart veel gezoek. Gebruik sterk, dun draad zoals nylon dat twee keer door het gaatje kan. Werk met twee draden, die 50 cm langer zijn dan de ketting. Leg onderin een knoop en zorg daarbij dat er nog een eindje draad over is voor het slotje. Rijg een kraal aan de draden, doe de naald van de draad en leg pal boven de kraal een knoop in de draden. Rijg dan de tweede kraal aan de draden en maak een nieuwe knoop. Werk zo door tot alle kralen aan de draad zitten. Het knopen is ingewikkelder als er geen dubbele draad door het gat kan. Leg in dat geval een losse knoop in de draad en duw die met de vingers tegen de kraal. Trek hem strak aan met behulp van de naald. Zet tot slot een slotje aan het kralensnoer