Shaslik

Bij het samenstellen van de overbekende pennen met vlees, groenten, vruchten en dergelijke, kunt u uw eigen smaak volgen. Vooral wat het gebruikte vlees betreft, zijn er erg veel variatiemogelijkheden. Hieronder volgt een suggestie, waarvoor u de volgende ingrediënten in huis moet hebben: 300 g belegen kaas, 16 dunne plakjes rookspek, 200 g biefstuk, 1 rode en 1 groene paprika, 4 schijven ananas, 1 grote ui, 8 grote champignons.

Snijd de kaas in 16 blokjes en rol deze in de plakjes spek, zodat de kaas helemaal door het spek omsloten is. Snijd de biefstuk in dobbelsteentjes. De ananas, paprika’s en de ui in mooie, redelijk grote stukjes verdelen en de champignons goed wassen. Dan rijgt u alles om en om aan 4 metalen spiezen, en de shaslik is klaar om op grill of barbecue mooi bruin gabakken te worden. Natuurlijk geeft u er één of meer pittige sausen bij, stokbrood en een frisse salade.

Variatie
In plaats van de kaas in rookspek, kunt u ook kippelevertjes in ontbijtspek nemen. In dit geval moet u wel enkele voorbereidende werkzaamheden verrichten.
De benodigde ingrediënten: 400 g kippelevers, 100 g zeer dunne plakjes ontbijtspek, 2 eetl. boter, 1 theet. tijm, 2 theet. verse, fijngehakte salieblaadjes, zout en peper.

Verwarm de boter langzaam met de tijm en de salie in een koekepan. De kippelevertjes zorgvuldig schoonmaken en met een scherp mes in tweeën verdelen. Bak ze daarna kort in de hete boter met de kruiden. Dan de stukjes lever met zout en peper bestrooien en in de plakjes ontbijtspek rollen. U kunt ze vervolgens aan de spiezen prikken en tijdens de barbècue heerlijk goudbruin roosteren.