Sjabloneren

Sjabloneren is een techniek waarbij met behulp van uitgesneden figuren patronen op hout, muren, papier, textiel of gebruiksvoorwerpen worden aangebracht.

Elke soort verf is wel geschikt om de figuren over te brengen. Latexverf is goed bruikbaar voor muren, omdat ze goed aan de ondergrond hecht; breng ze met een bijna droge kwast op. Gebruik acrylverf voor vloeren, Japanse lak voor glaswerk, gladde metalen en geverniste oppervlakken en kleurkrijt of plakkaatverf voor papier.

Roer de verf om tot een romige m~sa. Sjabloneer in verschillende dunne laagjes om te voorkomen dat de verf onder de randen van de sjabloon doorsijpelt.

Leg de sjabloon goed vlak en zet haar als dat kan, met stukjes plakband vast. Strijk de verf vanuit de randen naar het midden. Maak de achterkant van de sjabloon goed schoon voor u haar opnieuw gebruikt, anders krijgt u vlekken.

Gebruik voor figuren in meer kleuren een aparte sjabloon voor elke kleur. Trek de omtrek van de eerste sjabloon op elke volgende over. Maak kleine inkepingen in de omtrek om te kunnen controleren of de sjablonen precies op de goede plaats liggen. Breng eerst de lichtste kleur aan, laat haar goed drogen en schilder dan de volgende kleur, altijd van licht naar donker.