Sleutels (gereedschappen)

De beste sleutels zijn gemaakt van chroom-vanadiumstaal (of een andere, hoogwaardige staallegering) dat in olie is gehard en vervolgens verchroomd of vernikkeld.

Pijptangen, Engelse sleutels en Bahcosleutels alle een verstelbare bek. De spanwijdte ervan kan met een stelschroef worden veranderd. Hoewel dat verstelbare een voordeel is, zijn zulke sleutels niet erg nauwkeurig doordat de verstelbare bek altijd wel wat speling heeft. Bij de pijptang is dat overigens een pluspunt: door druk uit te oefenen op het klemmen de bekken zich vaster op elkaar. Engelse sleutels, bedoeld voor het losen vastzetten van grote moeren onder wast8fels e.d., doet de speling er niet zoveel toe. Bij een Bahcosleutel daarentegen kunnen door die speling de hoeken van vastzittende bouten en moeren gemakkelijk beschadigen. Gebruik deze sleutels daarom alleen voor algemeen, niet al te zwaar werk. Is er grotere kracht nodig gebruik dan liever een niet-verstelbare sleutel van de juiste maat.

Een ringsleutel precies over een bout of moer van een bepaalde maat; een steeksleutel dat ook, maar slechts op drie vlakken. Beide typen zijn verkrijgbaar in alle standaardmaten. Een steek-ringsleutel aan de ene zijde een steeksleutelbek en aan het andere een even grote ring. Een dopsleutelset uit een aantal doppen waarvan de ene kant op een bout of moer past en de andere voorzien is van een aandrijfvierkant. Hierin passen allerlei hefbomen, waaronder bijvoorbeeld het ratelhandvat. it laatste kan zowel worden ingesteld op vastals op losdraaien.