Smoren – Een ouderwetse, maar smakelijke bereidingswijze

Smoren is een bereidingswijze van voedsel, waarbij de ingrediënten met wat gesmolten boter en (indien nodig) een kleine hoeveelheid vocht worden gaar gemaakt in een goed gesloten pan op vrij laag vuur. Deze methode wordt toegepast voor vlees, wild, gevogelte, aardappelen (het is goed deze vooraf even rauw in boter aan te bakken) en vooral ook groenten. Diverse koolsoorten vormen een ideale groente om te smoren. Vandaar onderstaand recept.

Gesmoorde kool
Neem hiervoor: 1 kg gele of groene savooiekool of witte kool of spitskool, g boter, gesnipperde ui, theet. suiker, dl witte wijn, zout en peper, à eetl. aardappelmeel of maizena.

Maak de kool schoon en schaaf deze fijn. Smelt de boter en fruit hierin de ui. Voeg dan de kool toe en laat deze onder zo nu en dan omscheppen enkele minuten meefruiten. Vervolgens strooit u suiker, zout en versgemalen peper over de kool en voegt u de witte wijn en 1 dl water toe. Laat het geheel in ongeveer 30 minuten met de deksel op de pan zachtjes gaar smoren. Tot slot bindt u het kookvocht met wat aangemengd aardappelmeel of maïzena.

Het gerecht wordt pikanter door de kool niet in boter maar in het vet van 100 g gebakken ontbijtspek te fruiten.