Sneeuw kettingen

In ons klimaat en landschap zult u nooit sneeuwkettingen nodig hebben, maar als u op wintersportvakantie gaat, moet u zorgen dat u ze bij u heeft. Overigens hoeft u ze niet zelf aan te schaffen: bij wintersportzaken kunt u ze huren. Neem voor het omleggen (werk)handschoenen mee.

Er zijn ook speciale winterbanden in de handel, die te herkennen zijn aan de aanduiding M (modder) + S (sneeuw). Ze hebben een grof profiel en een bijzondere rubbersamenstelling, waardoor ze bij slechte weersomstandigheden een betere grip op de weg hebben. In de wintersportgebieden zult u ze bij sneeuwval echter toch ook van sneeuwkettingen moeten voorzien.

De belangrijkste typen sneeuwkettingen zijn de ladderketting, met dwars op het loopvlak van de band gerichte schakels, en de kruisketting, die een ruitvormig schakelpatroon bezit. Laatstgenoemde geeft de meeste grip op sneeuw, zodat dit type aan te raden is als uw auto een caravan moet trekken.

Houd u nauwgezet aan de voorschriften die in de wintersportgebieden gelden en neem bij het gebruik van sneeuwkettingen een maximum snelheid van 50 km per uur in acht.