Sneeuwen schoenen

Tijdens zeer koud, droog weer zijn ‘moonboots’ een aangename dracht. Deze korte laarzen van zaèhte kunststof houden de voeten zelfs tijdens urenlange wandelingen warm.

Geschikt schoeisel bij pekel en natte sneeuw zijn rubber laarzen, want pekel tast rubber niet aan. Helaas zit rubber op de lange duur niet lekker omdat het niet ademt; de voeten worden zweterig en/of ijskoud. Koop rubber laarzen minstens een maat te groot en draag ze met dikke wollen sokken om de nadelen van rubber een beetje te ondervangen.

Onderhoud bij pekel
Leren en suède schoenen kunnen redelijk tegen droge sneeuw, maar natte sneeuwen pekel zijn desastreus. Smeer leren schoenen en laarzen dik in met schoencrème ofleervet en poets ze niet uit. Het vet houdt dan veel zout en vocht tegen. Laat bij pekel suède schoenen in de kast staan. Wie ze toch wil dragen, moet ze tevoren impregneren met een wateren vetafstotend middel.

Borstel witte pekelranden meteen weg, doe kranteproppen in de schoenen en droog ze buiten bereik van een warmtebron: Borstel suède dan op met een suèdeborstel; probeer vlekken te verwijderen met vlakgom of zeer fijn schuurpapier. Zet leren schoenen flink in het vet.

Gladheid
Draag in tijden van gladheid schoenen met stroeve zolen, zoals genopt rubber. Houd thuis al rekening met de gladde straat. Neem bijvoorbeeld een puntige stok mee als steun of stop een busje keukenzout in de zak om gladde plekken begaanbaar te maken.

Ook kan men speciale metalen strips of sneeuwkettingen onder de schoenen dragen. ~etalen pannesponzen die onder de schoenen worden gebonden, kunnen eveneens uitkomst bieden.