Sollicitatie brief

Het schrijven van een sollicitatiebrief vinden de meeste mensen een moeilijke en vervelende klus. Zorg er altijd voor dat uw brief dié gegevens bevat die de werkgever in staat stellen te beoordelen of u misschien een goede kandidaat bent. Om het u èn de ontvanger van de brief gemakkelijker te maken, is het heel gebruikelijk om bij uw eigenlijke sollicitatiebrief een lijst te voegen met een (droge) opsomming van uw persoonlijke gegevens, uw opleiding en ervaring. Zo’n lijst wordt een curriculum vitae genoemd.

U kunt in dit geval een min of meer persoonlijk getinte sollicitatiebrief schrijven, waarin u desgewenst uitlegt waarom u denkt juist in aanmerking te komen voor de vacature, of waarin u aangeeft waarom het betrokken bedrijf u zo aantrekt. Verder kunt u enkele zaken uit het curriculum vitae nog wat uitdiepen en nader verklaren.

In het algemeen is een sollicitatiebrief vrijwel altijd uit drie delen opgebouwd.

U vermeldt eerst hoe u op de hoogte bent gekomen van de vacature, bijvoorbeeld in welke krant of tijdschrift u de advertentie zag.

Dan geeft u aan waarom u solliciteert, en/of wat u zo aantrekt in de aangeboden functie.

Tot slot vermeldt u waarom u denkt een goede kandidaat te zijn. U kunt hierbij wat nader ingaan op enkele gegevens uit uw bijgevoegde curriculum vitae.

Het spreekt vanzelf dat uw brief er netjes moet uitzien, zonder vlekken of verbeteringen. Denk eraan dat in sommige advertenties gevraagd wordt om handgeschreven . Wees vooral niet te langdradig. Een heel klein beetje de nieuwsgierigheid opwekken mag, maar wordt u in uw brief vooral niet cryptisch of onduidelijk. Wensen op het gebied van salariëring of arbeidsvoorwaarden horen niet in uw brief thuis; die zaken komen eventueel aan de orde tijdens een gesprek.