Soorten en keuze van Verfkwasten

Wit en zwart varkenshaar zijn de beste grondstoffen voor een goede kwast. Dit haar heeft namelijk een ‘bles’; dat wil zeggen dat elke haar aan het einde gespleten is en daardoor zacht en soepel. Die splijting blijft, ook als de haren afslijten. Nylon kwasten, mits van zeer goede kwaliteit, kunnen wedijveren met kwasten van varkenshaar. Voor witen plafondborstels wordt vaak paardehaar gebruikt. Het is zeer slijtvast maar houdt de verf niet zo goed als varkenshaar omdat het geen gespleten toppen heeft.

Afgezien van plafonds en muren kunnen de meeste schilderswerkzaamheden worden gedaan met drie maten kwasten: 2-, 1en -duims. Gebruik zo mogelijk afzonderlijke kwasten voor witte en gekleurde verf. Voor plafonds en muren worden meestal 4of 6-duims kwasten gebruikt, of nog grotere. Een kwast van 4 duim bevalt de meeste amateurschilders het beste.

Speciale kwasten
Er zijn verschillende typen kwasten. De platte of plat-ovale kwast wordt gebruikt voor het schilderen van grote vlakken; de ronde en ovale kwasten voor kozijnen, plinten e.d. Speciale kwasten zijn de besnijkwast (voor fijn werk), de spleetof radiatorkwast (voor het schilderen in nauwe hoeken) en de bokkepoot, voor soortgelijk werk.

Let er bij aankoop van verfkwasten op, dat ze veerkrachtig zijn. Wrijf ze daartoe stevig over een oppervlak. De haren moeten zich naar het vlak voegen, zonder dat ze te ver uiteen gaan staan en moeten meteen terugspringen als de kwast wordt opgetild. Trek voorzichtig aan de haren; ze mogen niet loslaten.

Draai een nieuwe kwast aan de steel stevig door de handen; eventuele losse haartjes springen daardoor weg. Gebruik nieuwe kwasten eerst voor een onderlaag en pas later voor het opbrengen van een bovenlaag. Daardoor ontstaat een zogenaamde ‘besloten’ kwast, waarmee goed kan worden afgeschilderd.

Om de levensduur van een kwast te verlengen, moet er tijdens het schilderen niet teveel op gedrukt worden. Vooral de haren van nieuwe kwasten hebben daardoor de neiging krom te gaan staan. Vooral ronde en ovale kwasten moeten tijdens het gebruik af en toe worden gedraaid; ze slijten hierdoor gelijkmatiger en blijven in model.

Schoonmaken en opbergen van verfkwasten
Verwijder verf uit een kwast door hem op een paar lagen krantepapier te leggen en er, bijv. met een oud keukenmes, naar de punten toe de verf uit te drukken. Doe dit aan beide kanten. Maak de kwast, afhankelijk van de gebruikte verfsoort, schoon met water, terpentine of benzine en was hem vervolgens in warm water met zeep of afwasmiddel. Spoel de zeep uit en berg de kwast droog op, liefst door hem in krantepapier te wikkelen.

Als het schilderwerk aan het einde van de dag wordt onderbroken, hang de kwast dan in het water (de haren moeten net onder water staan). Voor het schilderen het water uit de kwast slaan en op een stuk papier droog maken.

Hardgeworden kwasten kunnen alleen gereinigd worden in een afbijtmiddel en moeten vervolgens worden schoongemaakt in warm water met zachte zeep. Lukt dit niet meteen, en dreigt de haarbevestiging te worden aangetast, vervang zo’n kwast dan liever.