Soorten en toepassingen van Breigarens

Breigarens verschillen van elkaar in soort vezel, structuur, gewicht en aantal draden. De keuze van het garen hangt af van de persoonlijke smaak en van het te maken werkstuk.
De voornaamste factor is de vezel. Wol acryl warm, veerkrachtig en veelzijdig en daardoor erg geschikt voor kleding. Wol zit prettiger en blijft langer mooi, maar synthetische garens zijn gemakkelijker te wassen. Linnen katoen koel en worden meer voor zomerkleding gebruikt.

Kies garen met een goede structuur. Sterk getwijnde garens zijn gemakkelijk te verwerken en duurzaam. Losser getwijnde en handgesponnen garens zijn zacht en warm, maar minder sterk.

Let op de kwaliteit en het kleurnummer; een ander nummer betekent een ander verfbad, dus voor eenzelfde werkstuk moeten garens hetzelfde kleurnummer hebben. Volg nauwkeurig de wasvoorschriften op het etiket.

Kies altijd de garendikte die in het patroon staat aangegeven. Als u een ander garen kiest dan het patroon aangeeft, moet u zeker een proeflapje breien. Aan de hand van het proeflapje kunt u zonodig de stekenaantallen aanpassen.