Soorten schuurpapier en gebruik ervan

Schuurpapier bestaat uit papier dat voorzien is van een deklaag van slijpmateriaal. Het goedkope glaspapier schuurt langzaam en slijt snel. Gebruik het alleen voor het wegschuren van oude verf; het ‘loopt vol’ voor het schuurmiddel is afgesleten. Granaatsteenpapier is duurzamer en is het beste geschikt voor het met de hand gladschuren van hout.

Amarilpapier is zeer slijtvast en is, zowel met de hand als machinaal gebruikt, geschikt voor het schuren van hout, metaal en kunststof. Silicium-carbidpapier is harder en scherper dan amarilpapier maar slijt sneller. Gebruik het voor het opschuren van verf en vernis. Het is ook wel bekend als watervast schuurpapier omdat het zowel droog als nat kan worden gebruikt (met water of olie). Bij de laatste toepassing geeft het een zeer gladde afwerking. Wel blijft dan een slijkachtige laag achter, die moet worden weggewassen.

Schuurpapier is verkrijgbaar in verschillende korrelgrootten die met nummers worden aangegeven. Gebruik grof papier (30-00) voor het voorschuren van hout en het verwijderen van roest en zware deklagen. Middelfijn papier (80-100) is geschikt voor het afronden van hoeken, voor het schuren van gladde vlakken en voor het ruwen van bestaande verflagen. Fijn schuurpapier (120180) is bestemd voor het fijnschuren van hout vóór het schilderen en voor het opschuren van een (droge) eerste verflaag. Zeer fijn schuurpapier ten slotte (220-320) wordt gebruikt voor het fijnschuren van lakken en dergelijke. Gebruik altijd het fijnst mogelijke papier, om onnodige krassen te voorkomen. Werk altijd in stappen: van grof naar fijn.

Schuurtechniek

Vouw een groot vel schuurpapier in tweeën, breek het en scheur het langs een tafelrand af. Vouw de helften nogmaals dubbel, om het papier hanteerbaar te maken. Gebruik eerst de ene, dan de andere kant van het dubbelgevouwen stuk. Bij het schuren van platte vlakken kan het papier om een schuurblokje van kurk worden gewikkeld. Men kan zo’n schuurblok ook zelf maken door een laagje vilt of laagpolige vloerbekleding op een blokje hout van 5 X 10 cm te lijmen.

Schuur heen en weer in rechte streken en onder gelijkmatige druk. Schuur het gehele oppervlak in één keer en schuur alle plekken even sterk. Volg zo mogelijk de draad van het hout. Volg bij gebogen vlakken eerst de welving, maar eindig met schuurbewegingen in de richting van de draad. Gebruik in smalle gleuven e.d. een opgevouwen stukje schuurpapier. Is er veel te schuren, en in een afgesloten ruimte, gebruik dan een stofmasker.

Machinaal schuren

Gebruik bij alle machinale schuurwerk stofbril en stofmasker. Gebruik de schuurschijf van een elektrische boormachine alleen voor het grovere werk, zoals het verwijderen van roest of oude verflagen. Oefen lichte druk uit en kantel de schijf zo, dat slechts de naar u toe gekeerde helft het te schuren oppervlak raakt. Houd de draaiende schijf voortdurend in beweging, om cirkelvormige strepen te voorkomen. Een ander stuk schuurgereedschap in een elektrische boormachine is de schuurrol of schuurtrommel. Gebruik deze voor het schuren van gewelfde vlakken.

Een vlakschuurmachine is aan de onderzijde bespannen met een vel schuurpapier en maakt daarmee kleine, cirkelvormige slagen. Ze is bestemd voor het fijn afschuren van vlakke oppervlakken. Scheur gewoon schuurpapier in tweeën, drieën of vieren om het passend om de zool te kunnen spannen. Gebruik bij het leiden van een vlakschuurmachine zo weinig mogelijk druk. Er zijn ook dubbelwerkende vlakschuurmachines die zowel cirkelvormige (voor het voorschuren) als heen-en-weergaande slagen (voor het fijn opschuren) maken.

Een bandschuurmachine maakt gebruik van een rondlopende schuurband. Ze is duurder in aanschaf en gebruik, maar werkt sneller en is geschikt voor zwaar werk. Sommige modellen zijn voorzien van een stofzak. Start een bandschuurmachine alvorens het werkstuk aan te raken; schuur vervolgens met vlakke en gelijke bewegingen. Voorkom ‘putten’ door de druk gering te houden en de machine voortdurend te bewegen. Om een ruw oppervlak snel te schuren, kan men het beste een grove schuurband inspannen en de machine in een hoek van 45″ op de draad van het hout zetten. Het opschuren gebeurt vervolgens met de draad van het hout mee, en met een band van fijn papier.