Abnormaal verwijde en ‘kronkelende’ bloedvaten, vrij dicht onder de oppervlakte van de huid, meestal in de benen, noemt men spataderen. Ze komen vooral voor bij mensen die veel staand werk verrichten. Ze komen meer voor bij vrouwen dan bij mannen en ook oudere mensen kunnen er nogal eens last van hebben. Aangezien ze in bepaalde families meer voorkomen dan in andere, meent men dat er sprake kan zijn van erfelijkheid.
Spataderen in de endeldarm worden hemorrhoïdes (aambeien) genoemd en die in het scrotum varicocele.
Vrouwen krijgen vaak voor het eerst spataderen tijdens de zwangerschap. Als ze er al eerder waren, kunnen ze aanzienlijk erger worden. Tijdens deze periode moet hieraan speciale aandacht worden besteed omdat gevaar voor ontsteking bestaat.
Spataderen kunnen krampen veroorzaken of jeuk. Ook kunnen de benen zwaar aanvoelen. Ze kunnen pijnlijk zijn en als ze verwaarloosd kan de bedekkende huid gaan ontsteken. Op den duur kunnen er zelfs zweren of andere complicaties ontstaan.
Spataderen Behandeling
De beste behandeling voor ernstige gevallen is een operatie. Meestal wordt de grote, oppervlakkige, beenader verwijderd. Zwakke aderen die hiermee verbonden zijn, worden afgebonden volgens een methode die ligatuur heet. Na de operatie zoekt het bloed zijn weg naar het hart door andere aderen.
Bij lichte gevallen kan men een chemische oplossing in de aderen spuiten; de aderen zullen zich dan sluiten en hun functie wordt door andere bloedvaten overgenomen.
Deze lichte gevallen kan men ook onder controle houden door niet te veel te staan en de benen regelmatig rust te geven door ze omhoog te leggen. Elastieken kousen kunnen zwellingen voorkomen. Ook wandelen is goed; het bevordert de circulatie van het bloed in de benen.